Risc de avalanşe în Făgăraş şi Bucegi
Există un risc "moderat" de producere de avalanșe, de gradul doi pe o scară de la unu la cinci, informează Centrul meteorologic Regional Transilvania Sud din Sibiu.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 16 Decembrie 2019, 17:16
În Masivele Făgăraș și Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, există un risc "moderat" de producere de avalanșe, de gradul doi pe o scară de la unu la cinci, informează Centrul meteorologic Regional Transilvania Sud din Sibiu.
"Pe fondul temperaturilor ridicate, exclusiv pozitive la toate nivelurile de altitudine, zăpada existentă va continua să se topească. Pe pantele suficient de înclinate, la peste 1.800 m, va există riscul declanșării avalanşelor și curgerilor de topire, atât spontan, cât și la supraîncărcări", se arată în informarea nivometeorologică , emisă pentru următoarele trei zile (16-19 decembrie).
La Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș, stratul de zăpadă măsoară 59 de cm (luni la ora 14), iar la Vârful Omu în Munții Bucegi, 20 de cm. Din cauza vremii deosebit de calde, lucrările pentru construcția Hotelului de Gheață de la Bâlea Lac au fost amânate.
Deși inaugurarea era programată să aibă loc în Ajunul Crăciunului, administratorii s-au văzut obligați să anuleze toate rezervările făcute până în data de 20 ianuarie a anului viitor, când speră că Hotelul de Gheață să își poată primi cei dintâi oaspeți.
Temperaturile foarte ridicate din ultimele săptămâni au făcut ca stratul de gheață de pe Lacul Bâlea, de unde ar fi trebuit tăiate cu drujba blocurile de gheață pentru construcția hotelului, să fie aproape inexistent. Este pentru prima oară în ultimii 15 ani, de când se construiește Hotelul de Gheață, când, din cauza condițiilor meteorlogice nefavorabile, lucrările de construcție a ineditului hotel, singurul de acest fel din România, sunt amânate atât de mult timp.