Risc crescut de intoxicaţii în cazul consumului de ciuperci culese din pădure
Medicii atrag atenţia asupra riscului crescut de intoxicaţii în cazul consumului de ciuperci culese din pădure.
Articol de Florin Lepădatu, 27 Iunie 2023, 15:25
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Medicii atrag atenţia asupra riscului crescut de intoxicaţii în cazul consumului de ciuperci culese din pădure, mai ales că, în urma ploilor, sunt aşteptate recolte semnificative. În ultimii doi ani, în judeţul Sălaj, zeci de oameni au ajuns la spital intoxicaţi, iar unii dintre ei chiar au murit, de aceea se recomandă prudenţă.
Mai multe aflăm din relatarea corespondentului RRA Adrian Lungu: ”An de an, la spital ajung persoane intoxicate cu ciuperci. Dar cum e cu hribele astea, sunt multe aici?
-: Astăzi nici nu am fost. Ieri am aflat numai șase.
Reporter: Deci au început să apară deja.
-: Da.
-: Le băgăm în congelator, le prăjim, le uscăm.
Reporter: Dar nu vă e teamă să luați otrăvitoare?
-: Nu, că le cunoaștem.
-: Noi le cunoaștem.
Reporter: Potrivit specialiștilor, este nevoie de atenție sporită pentru prevenirea unor eventuale tragedii.
Liviu Varga: ”Nu este niciun an să nu avem intoxicații cu ciuperci, asta știți bine. Sfatul este: mare atenție la cei care culeg ciuperci, dacă nu le cunosc! Mai bine să nu culeagă ceea ce nu cunosc, decât ceea ce știu sigur, să evite pe cât se poate să cumpere de la alte persoane, fără a ști ce anume au cules persoanele respective.”
Reporter: Majoritatea culegătorilor caută hribi, ciuperci deosebit de apreciate pentru gustul lor inconfundabil.”