Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Rezultatele Summitului celor Trei Mări"

Alocuțiunea președintelui României, Klaus Iohannis, la Summitul "Inițiativa celor Trei Mări".

Articol de RADOR, 18 Septembrie 2018, 14:16

"Bună ziua! Îmi face mare plăcere să putem prezenta rezultatele Summitului celor Trei Mări de astăzi.

Înainte, însă, aș vrea să salut prezența la această conferința de presă, alături de mine, a doamnei președinte Kolinda Grabar-Kitarović, a domnului prim-ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, și a domnului secretar pentru energie, domnul Rick Perry.

Am avut astăzi prilejul să fiu gazda celui de-al treilea Summit al "Inițiativei celor Trei Mări" și în cele cel urmează am plăcerea să vă prezint rezultatele acestui summit. Asumarea de către România a organizării Summitului de la București a avut ca argument principal potențialul acestei Inițiative de a se adresa nevoii reale a celor 12 state participante de dezvoltare economică și de interconectare regională în vederea atingerii convergenței cu Europa de Vest.

Pot spune acum, la finalul summit-ului, că a fost o reuniune de succes cu rezultate palpabile, care deschid o nouă etapă în evoluția Intițiativei. Mă bucur că am reușit să avem un summit excelent, în ciuda dificultăților noastre de politică internă, spre beneficiul României, al dezvoltării sale economice, al cetățenilor români și al întregii regiuni a celor Trei Mări.

Interesul pentru summitul de astăzi a fost demonstrat și prin nivelul de reprezentare: opt președinți din cele 12 state participante, un prim-ministru, doi președinți de Camere și un ministru de externe. Totodată, ne-a bucurat prezența invitaților speciali, a președintelui Comisiei Europene, a secretarului energiei al Statelor Unite, a ministrului german de externe, a președintelui Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, a președintelui și vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții, la care se adaugă reprezentarea Băncii Mondiale.

La sfârșitul reuniunii de astăzi am adoptat o declarație comună, care stipulează principiile fundamentale ce stau la baza Inițiativei celor Trei Mări și obiectivele concrete vizate de această platformă și atinsă de summit. Avem acum o înțelegere comună cu privire la principalele obiective ale Inițiativei care sunt pro-dezvoltare economică în regiune, pro Uniunea Europeană și pro legături transatlantice.

În primul rând, Inițiativa urmărește să contribuie la dezvoltarea economică a regiunii prin conectivitate la nivelul infrastructurii pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale: transport, energie și digital. Astfel, ea încearcă să modernizeze și să consolideze competitivitatea economiilor statelor noastre prin maximizarea potențialului interconectivității regionale. Al doilea obiectiv vizează creșterea convergenței reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii. Asta pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru consolidarea proiectului european.

Din această perspectivă mă bucură faptul că domnul Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a acceptat să fie astăzi alături de noi. În al treilea rând, Inițiativa are rolul de a contribui la consolidarea legăturilor transatlantice. Prezența economică a Statelor Unite ale Americii în regiune este un catalizator pentru cooperarea în zonă, dar și ca parte a Parteneriatului transatlantic, Inițiativa reprezentând o contribuție regională la întărirea relației transatlantice.

Din această perspectivă, m-am bucurat să îl avem ca invitat la summit pe secretarul energiei al SUA, domnul Rick Perry. Cu acest prilej, domnia sa a reiterat susţinerea puternică a SUA pentru Iniţiativă, exprimată de altfel şi în excelentul mesaj pe care l-am primit din partea preşedintelui Trump pentru participanţii la summit.

Doamnelor şi domnilor, permiteţi-mi să amintesc în continuare care au fost principalele rezultate. Aş începe cu organizarea primei ediţii a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări. Acest eveniment, pe care l-am deschis ieri şi care se derulează şi astăzi, vizează stimularea contactelor de afaceri şi a investiţiilor în regiune, implementarea proiectelor prioritare, dar şi identificarea factorilor potenţiali de creştere şi inovare, cum ar fi IMM, antreprenoriatul tânăr, star-up-urile şi incubatoarele de afaceri din regiune.

Mă bucur că succesul acestui eveniment a determinat decizia de a fi organizat regulat, preferabil anual. Cu prilejul forumului, am asistat la semnarea Declaraţiei comune privind crearea reţelei camerelor de comerţ din statele participante la Iniţiativa celor Trei Mări. Aceasta are ca obiectiv sprijinirea activităţii Forumului de Afaceri şi asigurarea conectării comunităţilor de afaceri din regiune. Totodată, au fost întreprinşi paşi concreţi prin semnarea scrisorii de intenţie aferente pentru crearea fondului de investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări. Acesta îşi propune să contribuie la cofinanţarea proiectelor prioritare, reprezentând un vehicul important prin care regiunea se va mobiliza şi va prioritiza contribuţiile financiare concrete şi necesare pentru implementarea proiectelor prioritare.

Revenind la aspectele decise astăzi, în cadrul summitului, probabil cel mai important a fost exprimarea sprijinului politic pentru o listă regională de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului şi digital, listă ce a fost stabilită pe baza contribuţiilor statelor participante la Iniţiativă, inclusiv a României. Mulţumesc pe această cale tuturor celor implicaţi în exerciţiul deloc uşor al elaborării contribuţiilor naţionale la această listă. Selecţia acestor proiecte a avut la bază criterii precum impactul regional, fezabilitatea economică, compatibilitatea cu priorităţile şi politicile UE. Au fost selectate atât proiecte în curs de derulare, cât şi proiecte noi şi s-a manifestat preferinţă pentru proiecte care implică noi tehnologii sau care asigură modernizarea infrastructurii existente.

În ceea ce priveşte România, cele şase proiecte propuse au fost aprobate de Guvernul României cu consultarea administraţiei prezidenţiale. Această listă nu este a preşedinţilor ţărilor participante, ci reprezintă contribuţia guvernelor ţărilor noastre. Prin această listă dăm un semnal politic la cel mai înalt nivel investitorilor în ceea ce priveşte proiectele majore de interconectare pe care ţările noastre le consideră prioritare. Această listă este una dinamică, ea putând suferi noi adăugiri pe măsură ce unele proiecte se vor implementa, iar alte idei noi îşi vor face apariţia. În perioada următoare va trebui să ne concentrăm pe obţinerea finanţării şi pe implementarea acestor proiecte. Forumul de Afaceri va avea la ediţia viitoare sarcina de a discuta şi evalua implementarea proiectelor.

Tot astăzi, a fost lansat site-ul web dedicat Iniţiativei celor Trei Mări, site creat de partea română şi a cărui gestiune va fi preluată succesiv de gazdele următoarelor summituri. Prin intermediul Declaraţiei comune am salutat totodată implicarea Comisiei Europene, a guvernelor american şi german, a Băncii Europene de Investiţii, a Băncii pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a Grupului Băncii Mondiale în susţinerea Iniţiativei celor Trei Mări. Am decis împreună să continuăm să continuăm să-i invităm în calitate de invitaţi de onoare la summiturile viitoare, precum şi la ediţiile viitoare ale Formului de Afaceri.

Un alt rezultat concret este decizia de a accepta Germania ca stat partener la Iniţiativă. Este o premieră şi un rezultat care ne bucură, Germania având multiple interese economice în regiune, în timp ce regiunea are numai de câştigat prin implicarea activă a Berlinului. Am salutat de asemenea participarea oficialilor guvernamentali şi a companiilor din Balcanii de Vest şi vecinătatea estică la prima ediţie a Forumului de Afaceri şi am decis să continuăm să invităm oficiali şi companii din aceste state la ediţiile viitoare ale Formului de Afaceri.

Toate aceste rezultate concrete sunt rodul unei munci asidue, desfăşurate pe parcursul unui întreg an. Pot astfel spune că Iniţiativa celor Trei Mări a atins deplina maturitate atât din punct de vedere conceptual, cât şi politic. Pot afirma totodată că dispunem de toate condiţiile şi instrumentele pentru a lucra la implementarea deciziilor adoptate cu ocazia summitului. Înţelegem prin aceasta obiective clare, sprijin politic şi financiar pentru scopurile Iniţiativei, precum şi crearea unor reţele de legătură puternice între comunităţile de afaceri.

Iniţiativa celor Trei Mări are de acum, în faţa sa, în etapa de dezvoltare care se deschide astăzi, un drum important de parcurs - este vorba despre misiunea esenţială de a implementa proiectele majore de interconectare şi de a strânge legăturile dintre comunităţile noastre de afaceri într-o reţea regională, parte a pieţei extinse a Uniunii Europene. Acestea sunt de altfel şi argumentele pentru care Iniţiativa noastră este relevantă într-o lume globalizată, unde conectivitatea a devenit o premisă cheie pentru creşterea economică. România este pregătită să continue contribuţia sa activă, inclusiv pe perioada preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019, în scopul valorificării potenţialului acestei Iniţiative. Vom acţiona astfel în beneficiul cetăţenilor statelor participante, al regiunii, al vecinilor noştri, al întregii Uniuni Europene şi a Parteneriatului Transatlantic. Am plăcerea să vă informez că următoarea ediţie a summitului, cea din 2019 se va desfăşura în Slovenia, la invitaţia domnului preşedinte Pahor şi doresc de pe acum mult succes summitului de anul viitor".

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
România 22 Decembrie 2024, 16:55

Unde sunt condiții bune de schiat în țară

Turist: Noi mereu mergeam în Poiană, dar aici e superb.

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
Consultări la Palatul Cotroceni
România 22 Decembrie 2024, 13:36

Consultări la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni au fost invitate pentru discuții toate partidele parlamentare, dar deja reprezentanții AUR au boicotat...

Consultări la Palatul Cotroceni
FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
România 22 Decembrie 2024, 13:18

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio

La monumentul din fața Sălii Radio, foști și actuali angajați ai Radiodifuziunii Române, cadre militare și reprezentanții...

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
România 22 Decembrie 2024, 12:47

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"

Excesele alimentare sau de băuturi alcoolice pot avea uneori consecințe mortale. În toate județele, în zilele de sărbătoare...

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
România 22 Decembrie 2024, 12:04

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță

Proprietarii de hoteluri și pensiuni din Clisura Dunării și Băile Herculane spun și ei că posibila eliminare a tichetelor de...

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
România 22 Decembrie 2024, 11:41

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte

Nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte au fost preluaţi de o aeronavă aparținând Forțelor Aeriene Franceze.

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
România 22 Decembrie 2024, 10:23

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române

11 persoane și-au pierdut viața pentru a apăra Radioul public, una dintre instituțiile asupra căreia, în urmă cu 35 de ani, a...

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis
România 22 Decembrie 2024, 09:40

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis

Pe sectorul de drum în cauză se va interveni pentru deszăpezire, imediat după ce condițiile meteo vor permite acest lucru,...

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis