Rezolvarea situaţiei caselor naţionalizate "până la alegeri"
Vicepreşedintele CEDO Joseph Casadevall spune că autorităţile de la Bucureşti ar trebui să finalizeze legislaţia şi mecanismul de retrocedare a caselor naţionalizate înaintea alegerilor din acest an.
Articol de Carmen Gavrilă, 23 Martie 2012, 19:21
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului nu a primit până acum nicio cerere din partea României de prelungire a perioadei prevăzute pentru rezolvarea problemei despăgubirilor care trebuie acordate de către stat celor care şi-au pierdut proprietăţile în urma naţionalizărilor comuniste, a anunţat vineri la Bucureşti vicepreşedintele CEDO, Joseph Casadevall.
Conform unei decizii a Curţii Europene, statul român avea la dispoziţie 18 luni, până pe 12 iulie, anul acesta, să adopte măsurile necesare pentru a rezolva chestiunea despăgubirilor, iar în această perioadă, CEDO a suspendat judecarea cazurilor de retrocedări.
Termenul-limită expiră pe 12 iulie şi deocamdată nu este clar dacă până atunci România va putea pune la punct un sistem funcţional de despăgubiri, în condiţiile în care situaţia s-a complicat, după ce Parchetul a fost sesizat pentru o serie de nereguli depistate la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
În urma unui audit la ANRP au fost descoperite nereguli grave în modul de repartizare a dosarelor de despăgubire.
În prezent, sunt 38.000 de dosare nesoluţionate.
Vicepreşedintele CEDO Joseph Casadevall a spus la Bucureşti că instituţia sa ar dori ca situaţia să fie rezolvată şi mecanismul de retrocedare finalizat înainte de alegerile din România.
"În mod logic, aşa se întâmplă atunci când se alege un nou legiuitor sau când se începe un mandat nou; proiectele în curs au tendinţa să fie întârziate sau chiar blocate. Ar fi de dorit, ca România să depună eforturi şi să se conformeze hotărârii, dacă nu până la 12 iulie, cel puţin până la 12 august sau 12 septembrie, anul acesta", a declarat Joseph Casadevall.
În prezent, este în lucru la un proiect de lege care ar putea cuprinde nu doar termene clare şi o ordine anume de rezolvare a dosarelor de despăgubire la nivel local şi la nivel central, dar şi o plafonare a despăgubirilor care să fie acordate foştilor proprietari. Încă nu se ştie care va fi acest plafon.
Vicepreşedintele CEDO a spus la Bucureşti că nu se poate pronunţa dacă această plafonare este corectă sau nu, dar a spus că, oricum, în trecut, despăgubirile au variat, de exemplu, de la 30% din valoarea proprietăţii, până la 100%.
CEDO "nu ţine neapărat la despăgubiri integrale", a spus Joseph Casadevall.
Dacă România nu are până în iulie, cel târziu august, un sistem coerent şi unitar de despăgubiri a foştilor proprietari, Curtea Europeană a Drepturilor Omului va relua judecarea cazurilor.