Revoluţia Română
De la primele ore ale dimineţii de 19 decembrie 1989, muncitorii de la fabricile din Timişoara au intrat în grevă.
Articol de Florin Lepădatu, 19 Decembrie 2019, 08:26
Revoluţia Română.
La 30 de ani după evenimentele din decembrie 1989, când Timişoara devenise centrul României, readucem în atenţie ceea ce s-a întâmplat atunci în oraşul devenit martir.
19 decembrie este ziua în care regimul comunist a încercat să ascundă urmele represiunii sângeroase, care făcuse deja zeci de morţi.
Este şi ziua în care muncitorii de la fabricile din oraş au intrat în grevă şi a fost creată prima organizaţie revoluţionară înainte de căderea dictatorului comunist.
Radio România Actualităţi încearcă să recupereze povestea acelor zile.
Astăzi despre 19 decembrie 1989, în materialul semnat de George Popescu: "Sub numele "Operaţiunea Trandafirul", peste 40 de cadavre ale celor împuşcaţi mortal la demonstraţie, dar şi ale unor răniţi executaţi în Spitalul Judeţean au fost transferate de la morga spitalului şi duse la Bucureşti pentru ca urmele represiunii să fie şterse.
De la primele ore ale dimineţii de 19 decembrie 1989, muncitorii de la fabricile din Timişoara au intrat în grevă.
În Piaţa Operei s-au strâns peste 10.000 de oameni.
Protestatarii se organizează şi anunţă apariţia Frontului Democratic Român, prima structură revoluţionară înainte de căderea lui Ceauşescu.
Se cere demisia dictatorului, eliberarea arestaţilor şi redarea cadavrelor familiilor.
Fostul suveran Regele Mihai transmite un mesaj de încurajare pe adresa demonstranţilor din Timişoara prin intermediul Radio BBC.
Mihai I: "Fiindcă nu vă mai temeţi, fiindcă prin însăşi sălbăticia represiunii înţelegeţi şi înţelegem cu toţii că le e frică de voi celor de la putere.
Manifestaţi paşnic, cu lozinci care să le spună care vă sunt năzuinţele.
Armele nu pot zdrobi sufletele, nu pot nimici idealurile." "