Revoluţia din 1989 "trebuie investigată în continuare"
Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, consideră că Parchetul are datoria să facă toate investigaţiile necesare în dosarele revoluţiei din decembrie 1989.
Articol de Radiojurnal, 13 Decembrie 2013, 18:56
Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, consideră că Parchetul are datoria să facă toate investigaţiile necesare în dosarele revoluţiei din decembrie 1989.
Fostul şef al statului a mai precizat la festivitatea dedicată împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Spiru Haret că până acum a făcut mai multe vizite la Parchet la invitaţia procurorilor dar nu a fost chemat niciodată.
"Să se investigheze în continuare şi să se lămurească toate problemele este o datorie şi a Parchetului. Nu chemat în faţa procurorilor, am fost invitat şi am avut dialoguri cu ei de-a lungul vremii, bineînţeles. E şi în interesul lor. Ce am avut de spus, am scris. Eu am scris vreo 20 de volume, cele mai multe legate de revoluţie şi evoluţia ţării de după revoluţie" a mai spus Ion Ilieescu.
Curtea Constituţională a respins joi cu majoritate de voturi sesizarea privind înlăturarea prescripţiei pentru infracţiunile de omor.
Excepţia a fost ridicată de un condamnat de drept comun care a contestat un articol din Codul penal introdus anul trecut.
Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului atrăgea atenţia recent că un eventual răspuns pozitiv al Curţii Constituţionale ar avea implicaţii şi în ceea ce priveşte cercetarea şi judecarea persoanelor responsabile pentru decesele înregistrate în contextul evenimentelor din decembrie '89, precum şi a foştilor şefi de închisori comuniste.
Judecătorul Augustin Zegrean a explicat că după decizia Curţii de joi, acest lucru nu se poate întâmpla.
"Cu majoritate de voturi, Curtea a respins excepţia de neconstituţionalitate, articolul 125 din Codul penal. Concret, cum s-a spus în presă, prescripţia infracţiunilor comise de torţionari nu se împlineşte, deci, nu se aplică prescripţia.
"Adică, mai exact, faptele de crimă, de exemplu, nu sunt prescriptibile. Nici răspunderea penală, nici executarea pedepsei", a spus Augustin Zegrean.