Revolta anticomunistă de la Braşov, "un gest de curaj"
După 25 de ani, participanţii la manifestaţia anticomunistă de la Braşov din 15 noiembrie 1987 cred că gestul lor de curaj şi suferinţa prin care au trecut nu au fost degeaba.
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 15 Noiembrie 2012, 13:23
Participanţii la manifestaţia anticomunistă de la Braşov din 15 noiembrie 1987 spun că gestul lor de curaj şi suferinţa prin care au trecut nu au fost degeaba.
Cele întâmplate atunci pot fi o lecţie pentru toată lumea, chiar şi astăzi, consideră participanţii.
"Mi-am dat seama că dacă suntem uniţi, putem realiza lucruri mari, ne putem îndrepta viaţa şi acum, privind înapoi, sunt mândru că într-un moment al vieţii am participat la o asemenea manifestare", spune unul dintre participanţi.
"Eu zic că sunt pe un făgaş bun, asta ne-am dorit, ca România să facă paşii pe care i-a făcut. Ne lipseşte foarte mult conştiinţa poporului în general, e lipsa noastră, că nu am ştiut să ne alegem conducătorii de care ţara ar fi avut nevoie", crede un alt participant.
La 15 noiembrie 1987, la Braşov, muncitorii din Uzina Autocamioane au ieşit să protesteze împotriva condiţiilor de lucru.
La miting s-au alăturat apoi şi muncitori de la celelalte uzine din oraş şi oameni de pe stradă.
O dată cu ocuparea sediului Consiliului Judeţean al PCR, manifestaţia a devenit una anticomunistă.
Seara, Armata şi Securitatea au intervenit şi au împrăştiat mulţimea, iar în zilele următoare, participanţii au fost arestaţi, anchetaţi şi deportaţi din Braşov.