Revizuirea Constituţiei, analizată de ONG-uri
Mai multe ONG-uri vor realiza un proiect care se vrea o alternativă la propunerea guvernamentală de modificare a legii fundamentale.
Articol de Dana Georgescu, 29 Aprilie 2010, 19:48
Revizuirea Constituţiei cerută de preşedintele Traian Băsescu şi susţinută de PD-L este unul dintre subiectele discutate, nu numai în lumea politică, ci şi în cea a societăţii civile.
Dacă partidele îşi acordă ca termen pentru schimbarea legii fundamentale finalul anului viitor, acelaşi orizont de timp pare a fi luat în calcul şi de ONG-uri.
Pe această temă a avut loc o dezbatere organizată de Fundaţia "Horia Rusu".
La proiectul de modificare a Constituţiei va lucra un grup de experţi şi specialişti în chestiuni de drept, iar rezultatul muncii lor va fi un proiect care se vrea alternativă la propunerea guvernamentală de modificare a legii fundamentale.
Unul dintre membrii Comisiei pentru o nouă Constituţie, Daniel Barbu, profesor doctor la Universitatea din Bucureşti susţine că, în principiu, unicameralismul poate fi acceptat, însă doar în cadrul unui regim eminamente parlamentar.
În legătură cu reprezentativitatea minorităţilor, Daniel Barbu, spune că, prin proiectul de revizuire elaborat de guvern, acesta îşi acordă de fapt o primă.
"Dacă parlamentul viitor va avea cu adevărat 300 de locuri şi 18 reprezentanţi ai minorităţilor vor fi prezenţi, asta înseamnă că minorităţile vor reprezenta 6% din locurile din parlament. Partidul său va intra în alegeri, va câştiga un anumit procent. Dacă asta îi va permite să formeze guvernul la procentul pe care îl va câştiga în urma consultării cetăţenilor se vor adăuga automat cele 6% din mandate care depind exclusiv de finanţarea guvernului", a afirmat Daniel Barbu.
Corneliu Liviu Popescu, profesor doctor la Facultatea de Drept din Bucureşti, spune că independenţa judecătorilor este subminată prin introducerea procurorilor în Consiliul Superior al Magistraturii.
"Judecătorii şi procurorii vor fi la egalitate, procurorii fiind agenţii puterii executive. Ei sunt sub autoritatea ministrului justiţiei. Îl mai aveţi şi pe ministrul justiţiei în plus în acest CSM şi reprezentanţii societăţii civile, deci judecătorii vor fi larg minoritari, singurii care sunt cu adevărat independenţi şi inamovibili. Deci, acest CSM nu va mai putea garanta nimic", a spus Corneliu Liviu Popescu.
Specialişti în drept au mai precizat că la dezbaterile care se vor desfăşura lunar, timp de un an de zile, vor fi invitate să participe şi partidele parlamentare pentru ca, în funcţie de propunerile acestora, comisia de specialişti în drept să elaboreze un riguros proiect de revizuire a Constituţiei.
Noul proiect ar trebui să ţină cont şi de faptul că, peste doi ani, susţin specialiştii în drept, UE va recomanda statelor europene trecerea la parlament bicameral.