Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale

Articole din Gazeta de Sud, Tribuna, Ziarul de Vrancea, Ziarul Prahova, Gazeta de Olt, Ziua, Monitorul de Neamţ şi Roman şi Observatorul.

Revista presei locale

18 Septembrie 2009, 11:17

Angajaţii de la Alro îşi vând locurile de muncă

De teamă că vor ajunge şomeri, angajaţii Alro Slatina renunţă la serviciu în schimbul plăţilor compensatorii. Conducerea unităţii înştiinţase Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, în august, că va recurge la măsura disponibilizărilor colective pentru lunile septembrie şi octombrie. Alro Slatina trebuia să trimită acasă peste 100 de salariaţi până la începutul lunii noiembrie precizeaza Gazeta de Sud.

Toate cererile pentru locuri la creşele din Satu Mare vor fi rezolvate- anunţă Informaţia Zilei. După doi ani de zile, vreme în care pot sa stea acasă pentru a avea grijă de copil, mamele trebuie să se întoarcă la serviciu. Foarte mulţi părinţi nu au în grija cui lăsa copilul, astfel că singura soluţie este să îl ducă la creşă. Încă din primele patru luni ale anului 2009, mămicile din Satu Mare s-au grăbit să depună cerere de înscriere la creşa la care copilul să meargă din această toamnă. Autorităţile declară că toate cererile pot fi soluţionate anul acesta.

50 de copii pot învăţa în grădiniţa Mitropiliei Ardealului, care a fost inaugurată ieri pe strada Dealului din Sibiu anunţă Tribuna. Grădiniţa poate fi frecventată de copiii din orice zonă a oraşului, domiciliul în apropiere nefiind un criteriu de selecţie. Instituţia a fost deschisă în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, şi are program de la 7:00 dimineaţa până după–amiaza la ora 16:00. La grădiniţa Mitropoliei pot merge micuţii care au împlinit trei ani, aceştia fiind împărţiţi în două grupe, una de limba română şi una de limba germană. Nu se percep taxe, părinţii trebuind să achite doar o contribuţie lunară pentru consumabile.

Reporterii de la Mesagerul de Bistriţa Năsaud au constat că singurul internat de pe Valea Somesului este solicitat peste masură. Singura unitate de pe Valea Someşului care asigură cazarea şi masa pentru elevii zonei este internatul de la Grupul Şcolar Silvic. Încă din prima săptămână de şcoală, acest internat funcţionează la capacitate maximă, la fel cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi. Solicitările de cazare au depăşit cu mult numărul celor 80 de locuri disponibile, cerere susţinută atât de condiţiile bune pe care le oferă internatul reabilitat capital acum trei ani, cât şi de faptul că naveta poate fi obositoare şi scumpă pentru elevii din alte localităţi, care învaţă la şcolile din Năsăud.

Inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Vrancea au găsit în magazinele din judeţ pîine expirată sau fără afişarea tuturor ingredientelor, în special a celor alergene. Astfel, s-a constatat că aproximativ 80% din pîinea şi produsele de panificaţie controlate în ultimele două săptămîni la cei 70 de operatori economici din judeţ nu respectă prevederile legale privind protecţia consumatorilor. Ziarul de Vrancea scrie că s- au descoperit peste 1.500 kg de pîine expirată în magazinele din judeţ.

O companie austriacă vrea să asigure caldură sucevenilor folosind „Iarba elefantului”. Compania din Austria, intenţionează să construiască o centrală termică de mari dimensiuni care să asigure căldură consumatorilor din Suceava, folosind biomasa, respectiv lemnul sau plantele. Pentru asigurarea de biomasă în luncile inferioare ale râurilor Suceava şi Siret ar putea fi înfiinţate culturi specializate de miscanthus, o plantă denumită popular iarba elefantului.

(Manegementul deşeurilor, un proiect unitar la nivel judeţean)

După constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Apă-Canalizare", ieri a fost semnat Parteneriatul pentru managementul deşeurilor de către reprezentanţii primăriilor din 103 localităţi şi Consiliul Judeţean Prahova. Proiectul, finanţat prin intermediul Fondului de Mediu, este în valoare de 40 de milioane de euro şi presupune asocierea tuturor localităţilor din Prahova (mai puţin oraşul Mizil, care a beneficiat separat de fonduri europene pentru managementul deşeurilor) în scopul realizării unui sistem unitar de strângere, selectare şi depozitare a deşeurilor. Toate comunele şi oraşele semnatare ale parteneriatului vor fi dotate cu containere, pubele, maşini de gunoi, deşeurile urmând să fie transferate la rampele ecologice de pe raza judeţului aflăm din Ziarul Prahova.

Judeţul Olt nu va avea prea curând depozit ecologic de deşeuri, în prezent proiectul aflându-se la evaluare, ceea ce înseamnă că finanţarea şi începerea lucrărilor nu vor fi făcute mai devreme de 2010, iar finalizarea construcţiei nu este posibilă până în 2012 citim în Gazeta de Olt.

Clujul, supravegheat cu 200 de camere – titrează Ziua. Municipiul va fi împânzit de camere de supraveghere care urmează să fie montate la intrările şi ieşirile din oraş, dar şi în intersecţii sau zonele centrale. Sistemul de supraveghere care va fi montat la Cluj-Napoca vizează garantarea siguranţei în oraş, identificarea celor care nu respectă legea, control mai bun al zonelor unde se depozitează ilegal deşeuri, al parcurilor sau locurilor de joacă sau chiar ar putea ajuta la depistarea infractorilor. Cel puţin aceasta a fost explicaţia primarului, care a dat asigurări că drepturile clujenilor nu vor fi încălcate.

S-a oficializat taxa pe boală . Explicaţia o aflăm în Monitorul de Neamţ şi Roman. Spitalul Municipal de Urgenţă Roman va demara, în perioada următoare, o serie de proiecte pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical, dar şi suplimentarea de venituri proprii. Astfel, conducerea instituţiei are în vedere înfiinţarea unui bloc operator comun şi implementarea unui proiect de parteneriat public -privat între spital şi medici. În felul acesta, după orele de muncă legale, potrivit Codului Muncii, doctorii ar putea cîstiga din consultaţii private chiar în spital, iar o parte din costurile acestora să intre în bugetul unitătii sanitare.

O nouă statuie este amplasată, de câteva zile în Constanţa. Statuia reprezintă un om care fuge de o haită de câini, unul dintre maidanezi muşcând de picior personajul. Inscripţiile de pe soclu le-au indicat colegilor de la Cuget Liber un site, www.indraznestesitu.ro, şi mesajul „Dresorului Anonim. Pentru toţi cei care încearcă în fiecare zi să îmblânzească fioroşii maidanezi. Felicitări! Ştim că nu tuturor câinilor le plac poveştile pentru copii. Îndrăzneşte!”. Practic, iniţiatorii campaniei ridică statui tinerilor care încearcă lucruri noi, în cadrul campaniei „Îndrăzneşte”, lansată cu scopul de a încuraja tinerii să exploreze lucruri noi. Campania se desfăşoară la Constanţa, în Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Tot ceea ce trebuie să facă tinerii este să-şi expună actul lor de curaj pe www.indraznestesitu.ro, iar cei mai îndrăzneţi vor avea câte o statuie proprie şi 1.000 de euro în buzunar.

În Observatorul arădean am găsit portretul Ramonei A. Kloos. S-a născut la Arad, fiică a pictorului Nicolaie Românu; la vârsta de 14 ani a rămas orfană de tată. După examenul de treaptă şi-a urmat mama în Germania. La Munchen a terminat liceul. Apoi, prima facultate, o specializare dublă de Informatică şi Medicină. Pentru că absolvise Suma Cum Laudae, i s-a oferit un loc de muncă în cercetare, în cadrul Universităţii. Nu i-a plăcut şi a mai făcut o facultate - Psihologia. Tot Suma Cum Laudae (nota maximă la toate examenele). Acela a fost momentul de cotitură în viaţa sa: la petrecerea după obţinerea dreptului de practică, a primit prima comandă pentru un tablou. A lăsat totul baltă şi s-a apucat să picteze la modul foarte serios. În patru ani, din 2004, a realizat mai bine de 200 de tablouri! Cumpărători? Foarte mulţi medici, arhitecţi, colecţionari de artă (din Statele Unite), oameni care se ocupă cu ştiinţe exacte - matematicieni, informaticieni, ciberneticieni. La vernisajul expozititi de la Arad artista a declarat: „ Cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui artist este să genereze reacţie, pentru că povară a societăţii este indiferenţa”

Revista presei locale
România, devreme 16 Septembrie 2009, 09:19

Revista presei locale

Articole din Tribuna Sibiu, Informaţia Zilei Satu Mare, Gazeta de Sud, Ziarul de Vrancea, Ziua de Cluj, Ziarul de Prahova,...

Revista presei locale
Revista presei locale
România, devreme 15 Septembrie 2009, 10:13

Revista presei locale

Articole din Informaţia Zilei, Ziarul de Vrancea, Servus Hunedoara, Ziua de Cluj, Gazeta de Sud, Monitorul de Neamţ şi Roman...

Revista presei locale
Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco
România 21 Noiembrie 2024, 22:20

Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco

În total sunt 950 de secții de votare în afara țării, cele mai multe în Italia și Spania.

Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco
APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice