Revista presei locale
Articole din Informatia Zilei-Satu Mare, Gazeta de Sud, Servus Hunedoara, Ziua, Cuget Liber, Pandurul, Observatorul.
10 Septembrie 2009, 09:11
Fabricile nu vor mai prelua de la ţărani laptele muls în doniţă titreaza Informatia Zilei-Satu Mare. De la începutul anului viitor, materia primă care nu îndeplineşte normele UE nu va mai fi procesată. În judeţul Satu Mare, numărul bovinelor este în reducere continuă, fapt care se resimte atât în producţia de lapte cât şi în cea de carne. Scăderile sunt nu neapărat proporţionale, pentru că au apărut în exploataţii şi în gospodăriile populaţiei o serie de metişi specializaţi pe producţia de carne, dar şi animale de lapte. Chiar dacă UE ar accepta prelungirea cu încă doi ani a termenului de conformare, fermierilor le rămâne posibilitatea de a-şi cumpăra instalaţiile necesare pentru muls şi apoi răcirea laptelui, sau să renunţe la animale. Nu este de neglijat nici faptul că prin măsurile luate ar putea beneficia şi de subvenţie.
O alta interdictie o gasim publicata in Gazeta de Sud: Din primăvara anului viitor, va fi interzisă debranşarea de la sistemul central de încălzire a apartamentelor aflate în zonele stabilite de Primăria Craiova. Studiul pentru determinarea zonelor unitare de încălzire din Bănie a fost finalizat. Specialiştii au identificat 104 zone unitare de încălzire arondate punctelor termice şi 43 arondate centralelor termice.
Servus Hunedoara prefateaza ziua de 13 septembrie. Pompierii din Orăştie îşi cinstesc predecesorii prin restaurarea şi recondiţionarea unei hipocisterne de intervenţie, care era folosită la stingerea incendiilor înainte de dotarea cu autospeciale şi care va fi amplasată in faţa Detaşamentului de Pompieri din oraş. Hipocisterna era trasă de doi cai, deservită de patru pompieri voluntari şi avea capacitatea de a transporta aproximativ 700 de litri de apă.
Ziua anunta ca în Cluj se va construi un nou aeroport, care va deservi întreaga regiune nord-vest, declara preşedintele Consiliului Judeţean (CJ). Instituţia face demersuri pentru a coopta într-un parteneriat administraţiile judeţene din Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa şi Bihor. Chiar dacă proiectul de dezvoltare a actualului aeroport e încă nefinalizat, preşedintele CJ Cluj e de părere că ambele proiecte îşi găsesc locul pe teritoriul judeţului, opinie care nu e împărtăşită de toţi liderii de consilii judeţene.
Artiştii veniţi să facă bani pe litoral nu au avut parte de un sezon estival prea generos constata colegii de la Cuget Liber. În 2009, turiştii nu s-au dat în vânt după artă, preferând să-şi cheltuiască banii pe distracţii, chindii şi excursii în judeţ. Atât Mamaia, cât şi staţiunile din judeţ au fost pline de artişti veniţi să-şi vândă lucrările în lunile de vară. Pictori, sculptori, caricaturişti - cu toţii s-au simţit atraşi de litoral precum de „El Dorado”. Din păcate, pentru mulţi dintre ei, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, astfel încât au fost nevoiţi să plece acasă cu buzunarele goale.
Cotidianul gorjean Pandurul ii publica portretul lui Ion Chircu. Barbatul are 51 de ani şi este unul din cei mai vechi ambulanţieri din Gorj. S-a angajat în urmă cu 25 de ani la Staţia de la Mătăsari, iar pentru el serviciul este mai mult decât un simplu loc de muncă. Bărbatul şi-a reparat ambulanţele chiar din banii lui pentru a nu lăsa staţia din Mătăsari fără salvare. Ion Chircu lucrează singur la Staţia din Mătăsari. El se ocupă doar cu transportarea pacienţilor de la un spital la altul pentru că nu are cadru medical. Când este nevoie, vine să-şi ajute colegii de la staţia din Târgu-Jiu să ducă bolnavi la centrele universitare din ţară.
Traseul autostrăzii Nădlac-Arad-Timişoara este adiacent Pădurii Ceala şi Parcului Natural Lunca Mureşului, însă directorul parcului spune că drumul nu va afecta viaţa mediul înconjurător sau viaţa animalelor ce trăiesc în pădure. Ovidiu Pârv, directorul Parcului Natural Lunca Mureştului citat de Observatorul aradean spune că autostrada traversează Parcul doar pe o lungime scurtă, de 250 metri, în zona oraşului Pecica. Pe urmă, în apropiere de municipiu, centura în regim de autostradă va trece pe lângă Pădurea Ceala. Din fericire pentru ecologişti, plantele şi animalele din zona Pădurii Ceala nu vor avea prea mult de suferit din cauza autostrăzii, deoarece aceasta nu le fură din habitat. Totuşi, pe acea porţiune de 250 metri din zona Pecica, Ovidiu Pârv spune că se vor contrui pasarele şi culoare subterane pentru ca animalele să poată traversa autostrada.