Revista presei centrale, 9 septembrie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Gândul şi Jurnalul Naţional.
09 Septembrie 2010, 07:53
Contribuţiile pe drepturi de autor vor fi plătite la sursă - titreaza astăzi Jurnalul Naţional şi explica - In cazul angajaţilor care realizează venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plăti contribuţii de asigurări sociale, iar pentru cei care nu au o relaţie contractuală şi realizează doar astfel de venituri ocazional, contribuţiile vor fi aplicate pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute pe an, adică 91 de milioane, pentru care se va face regularizarea.
Ordonanţa 58 se va aplica şi pentru persoanele fizice autorizate care obţin venituri din drepturi de autor, plătindu-se CAS separat. Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului de Finante, ca la elaborarea modificărilor Codului Fiscal, să aibă în vedere faptul că Executivul nu susţine dublarea cuantumului de contribuţii sociale pentru persoanele care încasează venituri din drepturi de autor, deşi proiectul a fost elaborat de Dan Lazăr, consilierul primului-ministru. De altfel, întrebat ieri de jurnalişti cine e autorul proiectului postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a refuzat să răspundă.
Sub titlul Ridzi se ascunde după Plăcintă - Adevărul scrie despre cazul Monicai Iacob Ridzi care revine în atenţia deputaţilor care vor analiza solicitarea de extindere a urmăririi penale. Ridzi susţine că percheziţia calculatorului pe care l-a folosit la minister ar oferi acces la datele succesoarei sale, Sorina Plăcintă. Demersul DNA de a percheziţiona calculatorul de la Ministerul Tineretului şi Sporturilor (MTS) utilizat de Monica Iacob-Ridzi este caracterizat de aceasta drept unul „pur formal". Într-o scrisoare trimisă Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, fostul ministru susţine că, pentru ca procurorii să solicite o astfel de percheziţie , trebuiau să demonstreze că ea ar fi refuzat să ofere date autorităţilor.
Din Gândul aflam ca avem cea mai poluată capitală din Europa, iar pentru asta riscăm sancţiuni din partea Uniunii de 100.000 €/zi. Din 47 de măsuri antipoluare pe care Europa ni le-a cerut să le implementăm în 2009, administraţia Capitalei n-a fost în stare să aplice decât 12. Multe dintre cele nerealizate erau chiar simplu de făcut, sriu jurnallistii de la gandul: de pildă, parcări pentru biciclete în faţa instituţiilor, a şcolilor sau a magazinelor. România riscă să plătească amenzi uriaşe fiindcă primăriile n-au fost în stare să reducă poluarea din Bucureşti. Este vorba despre 100.000 de euro amendă zilnică, dacă s-ar declanşa procedura de infringement pe mediu, arată un document al municipalităţii.
Cea mai veche piaţă bucureşteană Obor - îşi închide porţile în acest weekend, scrie Evenimentul zilei. În locul târgului cu tarabe pestriţe, la fel ca şi vizitatorii săi, va răsări un mall de alimente. Edilii se mândresc cu noua Piaţă Obor, care, spun ei, va avea două niveluri, scări rulante, lifturi atât pentru marfă, cât şi pentru persoane. Labirintul printre precupeţe va deveni un colos comercial supraetajat. La parter vor sta aliniate legume şi fructe, la etajul unu - lactate şi carne, iar etajul al doilea va fi plin de magazine pentru alte mărfuri.