Revista presei centrale, 9 noiembrie
Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Evenimentul Zilei, Gândul şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 09 Noiembrie 2010, 09:00
Summit-ul Dunării - subiectul principal al actualităţii, ieri, la Bucureşti - este reflectat pe larg în ziarele apărute în această dimineaţă.
"Un tratat pentru viitorul relaţiei cu Chişinăul" - astfel numeşte Evenimentul Zilei documentul semnat ieri de România şi Moldova privind regimul frontierei de stat.
Tratatul - punctează ziarul de la Bucureşti - descurajează afirmaţiile privind presupusa "agendă iredentistă" a României.
Adevărul pune accent pe faptul că semnarea tratatului nu a fost anunţată de vreun oficial de la noi sau de peste Prut, ci de portughezul Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.
"Barroso ne spune ce tratate mai semnează România" - titrează Adevărul şi consemnează declaraţia lui Teodor Baconski, ministrul nostru de externe, că l-a lăsat "din curtoazie" pe oficialul european să facă anunţul.
Vizita lui Barosso la Bucureşti lasă în urmă ecouri şi în ceea ce priveşte un alt subiect : "România şi spaţiul Schengen".
Gândul: preşedintele CE promite că intrăm în Schengen dacă îndeplinim toate criteriile tehnice, dar aminteşte că există şi state care vor să lege intrarea României în spaţiul fără frontiere al Uniunii Europene de reformele din justiţie.
România Liberă accentuează acest din urmă aspect : "Justiţia, barometru pentru Schengen" - este titlul ziarului.
Barosso avertizează că unele ţări vor să vadă rezultate concrete ale reformei.
În fine, referindu-se la lucrările propriu-zise ale summit-ului, Jurnalul Naţional numeşte Dunărea : "un fluviu de aur" pentru România.
Aproape 100 de miliarde de euro vor intra în puşculiţa statelor riverane. Realizarea strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării - explică Jurnalul Naţional - ar însemna şi crearea de locuri de muncă în multe regiuni de pe malul fluviului.
Am mai reţinut din presa de astăzi. "Când iese România din criză?" România Liberă caută răspunsul, de această dată, nu prin ministere sau pe la bancheri, ci la oamenii direct angrenaţi în economie : şefii de companii.
Din trei manageri, unul crede că vom ieşi din criză anul viitor, al doilea - dimpotrivă, iar al treilea nici nu mai îndrăzneşte să facă prognoze; suficient că firma supravieţuieşte.
Încheiem cu dezbaterea lansată de Evenimentul Zilei în ediţia de astăzi : "Pentru sănătate fără bani de acasă!".
Asiguraţii beneficiază tot mai puţin de servicii medicale.
Altfel spus, plătim asigurări şi nu se vede - constată ziarul, analizează situaţia pe două pagini, scrie despre modelul canadian sau soluţiile găsite mai aproape, în Ungaria şi propune, măcar, o altă împărţire pentru puţinii bani luaţi de la asiguraţi.