Revista presei centrale, 9 iulie
Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Gândul, Adevărul, Azi şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 Iulie 2010, 07:47
România Liberă le dezvăluie cititorilor săi cum arată " Viaţa după potop. Între o nuntă şi o înmormântare, localnicii din satul Călineşti, judeţul Suceava, povestesc cum le-au murit rudele şi vecinii."
Acelaşi ziar a întocmit factura digului de la Galaţi şi ne spune cine a câştigat din ridicarea stăvilarului de la Dunăre, care a înghiţit 1.700 de tone de nisip, 6.000 de tone de argilă şi 390 de tone de balast.
"Primăria Galaţi susţine că digul din saci de nisip şi argilă, lung de 4,5 kilometri, ridicat în zona Portului, ar costa peste 93 de mii de lei. Asta, în condiţiile în care, potrivit autorităţilor, o parte din materialele folosite provin din sponsorizări.
"Printre firmele plătite pentru materialele de construcţii necesare ridicării stăvilarului din Galaţi se numără şi societăţi comerciale care au contracte de asfaltare a străzilor din oraş" - susţine România Liberă.
Ziariştii de la Gândul au revenit în locurile lovite de inundaţii în 2005, mai exact la Rast, în judeţul Dolj, peste care s-a revărsat atunci Dunărea.
Guvernul a cheltuit aproximativ 14 milioane de euro pentru strămutarea satului inundat pe o nouă vatră, neinundabilă, făcută în oglindă cu satul vechi.
Numai că acum, din cele 800 de case construite, numai aproximativ 170 sunt locuite.
Restul sătenilor s-au întors în vechile locuinţe şi le-au renovat şi şi-au reluat viaţa de dinainte de inundaţii.
Sute de case noi, la cheie sunt lăsate în paragină. La unele au dispărut bucăţi din acoperiş, la altele s-au mai spart din ferestre şi toate sunt înconjurate de buruieni înalte de aproape doi metri."
Jurnalul Naţionalprezintă, prin comparaţie, pachetul de măsuri anti-criză al guvernului, pe de o parte şi soluţiile alternative propuse de PSD, PNL şi PC pe de altă parte. Ziarul susţine că guvernanaţii au ignorat propunerile venite din partea opoziţiei sau a mediului de afaceri şi că măsurile aplicate acum sunt greşite.
Din Evenimentul Zileiputeţi afla "care este momentul optim să achiziţionezi o locuinţă". Speciliştii le recomandă celor care dispun de bani cash să facă marele pas, doar atunci când găsesc apartamentul dorit. Cei care mai aşteaptă, însă, ar putea profita de preţuri mai mici. Un nou val de scădere a preţurilor apartamentelor este preconizat să vină în toamnă, odată cu declanşarea de către bănci a executărilor silite, la scară mai largă, ca urmare a reducerii veniturilor angajaţilor din sectorul de stat cu 25%."
Din Adevărul vă semnalăm un interviu cu procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, potrivit căreia grupările infracţionale de la noi s-au "modernizat”. Însă, crima organizată este ţinută sub control - ne asigură ea.
Potrivit procurorului general, "banii negri merg în afaceri aparent legale." În ceea ce priveşte corupţia în rândul magistraţilor, Kovesi susţine că aceasta este de sub cinci la sută, în topul arestărilor pentru corupţie mică fiind pe primul loc cei de la Poliţia Rutieră.
La rândul său, cotidianul Azi scrie că "numai în 2008, statul a plătit 20 de milioane de euro despăgubiri în urma unor procese câştigate de cetăţeni români la CEDO, nedreptăţiţi de autorităţi sau de justiţie".