Revista presei centrale, 9 decembrie
Articole din Gardianul, Cotidianul, Jurnalul Naţional, Gândul, Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 Decembrie 2009, 08:20
PSD susţine că poate proba fraudarea a 136 de mii de voturi - titrează Gardianul pe prima pagină.
Lovitura de graţie vine din partea Federaţiei Asociaţiilor Românilor din Italia, care s-a autodenunţat cu privire la implicarea in influenţarea votului din peninsulă, mai scrie ziarul.
Cotidianul rezervă două pagini în încercarea de a demonstra "Dezmăţul electoral al primarului PDL Darius Vâlcov. Slatina - cucerită de o armată de votanţi pentru Băsescu". "Din arsenalul lui Vâlcov nu a lipsit aproape nimic: ameninţări, mită electorală sub formă de bani sau produse alimentare, eliminarea poliţiei şi a jandarmeriei din secţiile slătinene, prin ordin prefectural, implicarea poliţiei comunitare locale, aflată în subordinea sa directă, în distribuirea mitei electorale şi îndrumarea oamenilor să voteze cu Băsescu" - am citat din Cotidianul.
Juirnalul Naţional continuă să sape în jurul a ceea ce ziarul numeşte "Întâlnirea de la Interne", de luni a patru lideri PD-L: Blaga, Videanu, Berceanu şi Flutur. La Ministerului de Interne ar fi fost şi cartier general al alegerilor prezidenţiale, un centru de comandă de unde s-a monitorizat campania şi s-au strâns sesizările privind fraudele electorale. Ministrul interimar, Vasile Blaga, numit recent de Traian Băsescu citez "tătucuţul campaniilor", i-a încredinţat conducerea acestui centru fostului şef de la "Doi şi un sfert", Virgil Ardelean, zis şi "Vulpea" - susţine Jurnalul Naţional.
Judecător al Curţii Constituţionale, declaraţie în exclusivitate pentru Gândul: cum se pot repeta alegerile din 6 decembrie. PSD poate obţine câştig de cauză în acţiunea sa, doar dacă va dovedi că fraudele au influenţat votul final şi ordinea candidaţilor. Dovezile vor fi luate în calcul în funcţie de calitatea lor şi de forţa probantă. "Aici nu merge cu închipuiri. Raportezi la rezultatul final şi vezi dacă l-a influenţat." - a declarat judecătorul Ion Predescu.
Cât PSD aşteaptă decizia Curţii, celelate partide studiază posibilitatea de a intra cumva la guvernare. "Ce aleg azi liberalii: cu Crin în opoziţie sau cu Călin la guvernare?". Surse din partid au declarat, ieri, pentru Gândul că Antonescu va ameninţa azi că va pleca din fruntea partidului dacă PNL intră la guvernare alături de PD-L. Sursele citate spun că nu este vorba despre o simplă ameninţare şi că Antonescu chiar va trece la fapte. "Călin îl strânge pe Crin cu uşa deschisă de Traian" - scrie şi Evenimentul Zilei. Tăriceanu le-a propus liberalilor să bată palma cu Băsescu, în timp ce Antonescu se opune pactului cu preşedintele.
România Liberă atrage atenţia, pe prima pagină, asupra riscului contestării alegerilor şi anume un "tsunami economic". Consecintele eventualei repetari a alegerilor vizeaza scumpirea imprumuturilor contractate pentru plata pensiilor si a salarii, devalorizarea leului si periclitarea acordului cu FMI. Primul semn al adancirii haosului economic, provocata de gestul PSD, a aparut inca de luni: indicii bursieri s-au prabusit cu peste cinci procente.
La rândul său, Gardianul preia o analiză a agenţiei americane de analize geostrategice STARFOR, citez: "Inconstienta clasei politice ar putea genera miscari sociale grave in Romania, tara cea mai corupta din Uniunea Europeană, care se confrunta si cu o severa criza economica". "Tara nu are guvern, nu are buget si, din cauza acestei turbulente politice, Fondul Monetar International a blocat imprumutul de 20 de miliarde de euro.
In consecinta, si Uniunea Europeana a amenintat ca va bloca fondurile pentru Romania din cauza coruptiei, iar indiciile unor posibile fraude electorale ii vor determina pe cei de la Bruxelles sa perpetueze blocajul." - apreciază analiştii americani.