Revista presei centrale, 9 aprilie
Articole din România liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul şi Gândul.
09 Aprilie 2010, 07:37
Ultimele arestări ale procurorilor anti-corupţie, legate de aşa numitul "dosar Voicu" sunt prezentate în cele mai mici amănunte în toate ziarele apărute în această dimineaţă la Bucureşti.
Cotidianele mai scriu că în timp ce un judecător era dus cu cătuşe de la DNA în arestul poliţiei, Consiliul Superior al Magistraturii încearcă să găsească o cale de acţiune şi un cod de comportament al magistraţilor în astfel de situaţii. Deocamdată se pare că fără un rezultat.
România liberă scrie: "Cazul Voicu evoluează spectaculos: judecătorul Florin Costiniu, magistrat la ICCJ, şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu au fost reţinuţi ieri, pentru 24 de ore, de procurorii anticorupţie.
Aceştia sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi cumpărare de trafic de influenţă în acelaşi dosar în care a fost trimis recent după gratii şi senatorul PSD Cătălin Voicu.
Evenimentul Zilei anunţă: "CSM adânceşte ruptura din sistemul judiciar". Aşteptată cu sufletul la gură atât de societatea civilă, cât şi de cei peste 400 de magistraţi care au semnat petiţia „Integritate şi Demnitate”, pentru reformarea sistemului judiciar, recomandarea CSM privind modul în care ar trebui să se comporte magistraţii anchetaţi penal se lasă încă aşteptată.
Răspunsul CSM nu a făcut decât să întărească ideea că instituţia s-a transformat într-un sindicat ocupat să-şi protejeze doar propriile interese.
Gândul descrie "Cum a dat Guvernul 6 mil. euro pentru bursa de şomaj. Din 2004 până în prezent, Guvernul României a cheltuit peste 6 milioane de euro cu un program de burse pentru tineri cu vârste între 18 şi 35 de ani.
Aceştia primesc fiecare până la 30.000 de euro anual, pentru a se perfecţiona în administraţie publică la universităţi de prestigiu vest-europene şi nord-americane.
Din 149 de beneficiari ai burselor, 97 şi-au finalizat studiile şi s-au întors pentru a se angaja în sectorul public. Numai că tinerii nu-şi pot respecta angajamentul, pentru că statul nu vrea să-i angajeze.
Iar Adevărul anunţă că "Bolile la pensionare sunt vindecate la evaluare". Ministrul muncii spune că 25% din pensionările pe caz de boală ar fi incorecte şi de aceea se fac verificări.
Dacă experţii constată că un pensionar pe caz de boală este sănătos, casa judeţeană de pensii îl va scoate din sistem şi va lua înapoi banii deja daţi.
Dacă se bănuieşte că pensionarea s-a făcut fraudulos, cei de la casa de pensii sesizează procurorii. În acest caz, atât pensionarul ilegal, cât şi medicul care l-a ajutat pot fi condamnaţi la închisoare pentru dare şi luare de mită, fals în acte.