Revista presei centrale, 9 aprilie
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Adevărul, Jurnalul Naţional, Naţional şi România Liberă.
09 Aprilie 2012, 07:14
La Bacalaureatul din acest an sistemul de supraveghere va fi extins, spune ministrul Educaţiei Cătălin Baba, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.
Ministrul susţine că examenele nu vor fi "o ghilotină care îi împiedică pe tineri să se dezvolte" şi ne spune şi care este soluţia entru eliminarea problemei profesorilor slab pregătiţi: cadrele didactice se vor pregăti şase ani înainte să predea. Din toamnă încep programele de masterat didactic, care se vor face numai la cele mai bune universităţi. Cine nu trece examenul final nu va putea profesa.
"Misterul banilor din taxa clawback". România Liberă scrie că Ministerul Sănătăţii nu poate justifica leu cu leu cum a investit banii adunaţi din această taxă, aplicată producătorilor de medicamente, şi cei din taxa de viciu: peste 436 de milioane de euro. Este vorba despre foarte mulţi bani despre care nu se ştie exact cum sunt folosiţi, iar achiziţiile de aparatură scapă legii achiziţiilor publice.
"Mineritul n-a murit, ci se transformă", citim în Adevărul. Anul acesta va avea loc cea mai mare reformă a mineritului românesc, aflat în pragul colapsului. Cărbunele asigură 40% din energia ţării, deci menţinerea în viaţă a sectorului este esenţială. La vară strategia va fi lansată în dezbatere publică. Ministerul Economiei pregăteşte câteva fuziuni. Va fi înfiinţat un gigant energetic în mai, care va include Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi actualele compelxuri Craiova, Turceni şi Rovinari. În planul Ministerului este şi lichidarea Companiei Naţionale a Huilei, cu tot cu datoriile istorice.
Despre metoda de exploatare a gazelor pe care intenţionează Chevron să o aplice şi la noi în ţară, citim şi astăzi în Jurnalul Naţional: "Fracţionarea hidraulică aduce cutremurul". În România nu s-au realizat studii despre forarea în şisturi, un tip de rocă formată din mai multe foi de minerale diferite, ca o felie de tort. Odată introdusă apa sărată, direcţia fluidului nu mai poate fi controlată şi, din cauza presiunii, şisturile ar putea aluneca - explică specialiştii consultaţi de ziar.
Ziarul Naţional scrie că, portivit calculelor sale, Dacia ar putea depăşi chiar anul acesta Petromul la cifra de afaceri. Diferenţa dintre cele două businessuri s-a tot micşorat şi în 2010 era de puţin peste 600 de milioane de euro. Atât în 2011, cât şi în 2012, Automobile Dacia ar putea depăşi pragul de 3,6 miliarde de euro, în timp ce Petrom e în scădere.
"Premierul şi Preşedintele de hârtie", scrie Evenimentul Zilei despre Congresul USL din weekend. A fost mult festivism pentru nimic, scriu ziariştii. A fost lansat tandemul, mai degrabă virtual, Antonescu - preşedinte, Ponta - premier. Alt aspect: de ce au respins oferta lui Traian Băsescu, doi ani de mandat contra modificării Constituţiei. A fost un cadou otrăvit sau o ocazie ratată de Opoziţie? Citim care ar fi motivele pentru care liderii USL au respins-o în mod teatral, rupând scrisoarea acestuia.
Şi în România Liberă mai găsim un interviu cu deputatul Silviu Prigoană şi lozinca sub care candidează la alegerile pentru Primăria Capitalei: "Vreau să fiu primar pentru mine şi pentru familia mea". Spune că are ca model Praga, un oraş curat şi bine conservat, fără câini vagabonzi.