Revista presei centrale, 8 octombrie
Articole din Gândul, România liberă, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 08 Octombrie 2010, 09:03
Retrimiterea Legii pensiilor în Parlament şi tragedia de la Craiova sunt subiecte principale în ziarele de astăzi.
Traian Băsescu a refuzat să promulge Legea pensiilor din dragoste subită pentru femei - titrează Gândul. Şeful statului cere ca vârsta de pensionare să scadă la 63 de ani, deşi în urmă cu două săptămâni susţinea egalizarea vârstei de pensionare.
România liberă comentează: Traian Băsescu se delimitează de acuzaţiile de fraudare a votului pe Legea pensiilor în Parlament şi lasă opoziţia în ofsaid.
Evenimentul Zilei consideră, dimpotrivă, că preşedintele a făcut o concesie opoziţiei şi a obţinut un avantaj tactic, pentru că ar fi fragmentat astfel opoziţia. Concret - detaliază Evenimentul Zilei - dacă liberalii şi conservatorii spun că oricum de ce îi e frică preşedintelui nu o să scape, adică de suspendare, social-democratul Victor Ponta s-a arătat satisfăcut, chiar dacă doar pe jumătate, de decizia de ieri a şefului statului.
În fine, la subiect Jurnalul Naţional titrează sec : "Băsescu dă înapoi" şi scrie că preşedintele a dat, în acest fel, o palmă PDL care susţinuse cu multă vehemenţă în Parlament egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei.
Tragedia de la Craiova - moartea unui elev după ce a fost înjunghiat pe drum spre şcoală - este analizată pe spaţii largi în ziarele zilei. "Craiova şochează din nou" - titrează România liberă.
Ziarul foloseşte această formulare întrucât - aşa cum remarcă şi Jurnalul Naţional - numărul actelor de violenţă în judeţul Dolj este în creştere. Şi Gândul scrie că în topul celor mai periculoase oraşe din ţară se află de ani buni Craiova.
Ziarele mai surprind un aspect. Copilul ucis - un elev foarte bun, spun colegii şi profesorii - se implicase recent într-un proiect care viza tocmai conştientizarea tinerilor asupra infracţiunilor cu violenţă. El era preocupat - scrie Evenimentul Zilei - de soarta deţinuţilor.
Dar tragedia de ieri repune în discuţie un aspect general îngrijorător - notează presa zilei. "Violenţa, materie de bază în şcoli" şi "Omorul, noua materie din şcolile româneşti" - titrează oarecum asemănător Adevărul şi Gândul. Nu, violenţa nu a devenit materie în programa şcolară, cum s-ar putea înţelege, dar este o prezenţă aproape permanentă în viaţa tinerilor. Şapte din zece elevi se tem de colegii lor - arată studiile.
Copiii devin violenţi, de multe ori, pentru că aşa i-au văzut acasă pe părinţii lor că se comportă. Mulţi însă - continuă analiza din Gândul - sunt influenţaţi de ce se află în jurul lor şi al nostru în societate : violenţă stradală, limbaj agresiv sau modele îndoielnice promovate intens, parte a unei violenţe mediatice generale, care însă "se vinde bine".