Revista presei centrale, 8 martie
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Adevărul şi Gândul.
08 Martie 2010, 07:53
Sub titlul "220 de lei încasaţi din bilete, 19.000 de lei cheltuiţi pe motorină", GÂNDUL scrie "Călătoria cu naşul a dus la anularea a 124 de trenuri fantomă". În unele cazuri, călătorii plătitori dintr-un vagon încăpeau fără nici o problemă într-un autoturism, trenurile anulate având o medie de cinci bilete vândute pe vagon. Şi asta la nivelul tuturor celor 124 de garnituri pe care societatea CFR Călători a fost nevoită anul trecut să le anuleze. Cele mai multe trenuri anulate au fost personale, însă de pe listă nu lipsesc nici acceleratele şi nici rapidele, fiind prezente şi câteva trenuri intercity.
ROMÂNIA LIBERĂ anunţă că "Autostrada Bucureşti-Ploieşti: inaugurarea lui Boc, amânată pentru 2012. Doar doi kilometri de autostradă din cei 30 promişi anul trecut au fost asfaltaţi". Tronsonul de autostrada Bucureşti-Ploieşti nu va fi gata nici în acest an, după aproape trei ani de la demararea lucrărilor. Constructorii spun că asfaltarea pe întreg tronsonul nu va fi încheiată, în cel mai fericit caz, mai devreme de prima jumătate a anului 2011, şi asta numai daca se obţine finantare.
EVENIMENTUL ZILEI scrie "Vom plăti mai mult din buzunar pentru compensate". Pentru că fondurile alocate medicamentelor compensate sunt prea mici, şefii Casei Naţionale de Sănătate doresc ca sistemul public să acopere doar cele mai ieftine produse. Astfel, se intenţionează decontarea celui mai mic preţ al medicamentului dintr-o clasă de medicamente. Reprezentanţii producătorilor de medicamente estimează că la unele medicamente pacienţii vor plăti din buzunar de patru-cinci ori mai mult decât acum.
ADEVĂRUL a descoperit "Buget tocat pe spor de ecran şi pe masterat". Funcţionarii publici din vestul ţării au primit sporuri şi drepturi financiare substanţiale, însă fără temei legal, arată un raport publicat recent de Curtea de Conturi. De exemplu, la Consiliul Judeţean Arad, Curtea de Conturi a descoperit plata necuvenită a 300.000 de euro, primiţi de angajaţi ca „spor de igienă“. Alte primării au plătit masteratele unor bugetari, mai scrie ADEVĂRUL.