Revista presei centrale, 8 aprilie
Articole din România liberă, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 08 Aprilie 2010, 07:30
România liberă întreabă: "Amendă pentru omor?" Articolul analizează modul cel puţin bizar în care justiţia din Craiova a reacţionat la fapta lui Cosmin Drăgan, şoferul care a omorât în bătaie un bătrân pentru că traversa strada „prea lent".
Chiar dacă evenimentul s-a întâmplat vineri, el a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, abia ieri, de magistraţii Judecătoriei Craiova.
Acuzaţiile procurorilor sunt de ultraj şi tulburarea liniştii publice şi nu de vătămare corporală, ce să mai vorbim de lovituri cauzatoare de moarte, deşi există martori care au asistat la bătaia pe care i-a „administrat-o" bătrânului. Ei nu au fost însă invocaţi în instanţă.
Aşa că, pentru acuzaţiile pe care i le aduc anchetatorii, agresorul riscă doar o pedeapsă cu amenda sau cu închisoare de la unul la trei ani, în timp ce fapta reală de lovituri cauzatoare de moarte se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare.
Procurorii s-au bazat însă în ancheta lor doar pe certificatul medico-legal, care precizează că nu există o cauzalitate între moartea bărbatului şi loviturile primite.
Cu doar câteva ore înainte de reţinerea şoferului agresor, anchetatorii nu considerau necesară arestarea lui, susţinând că „nu se pune problema pericolului public", după cum a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Gheorge Stoian.
În vârstă de 22 de ani, şoferul agresor, Cosmin Drăgan, este un recidivist cunoscut în lumea interlopă din Craiova, fiind condamnat la închisoare cu suspendare pentru complicitate la furt calificat.
Din Adevărul aflăm că în aprilie anul trecut, Cosmin Drăgan a furat, împreună cu gaşca sa, din mai multe autoturisme parcate în Târgu-Jiu.
Culmea este că, din cei patru tineri prinşi la furat, doar Cosmin Drăgan a scăpat de închisoare, fiind condamnat la doi ani cu suspendare pentru complicitate.
"Era nervos că a pierdut bani la pocher şi s-a răzbunat pe un bătrân. Este un copil de bani gata şi tot timpul se plimba prin cartier cu maşina. Tatăl lui are o firmă de taxi în Craiova şi o spălătorie" - au declarat vecinii săi.
Fiul bărbatului ucis spune că nu are încredere în justiţia din Craoiva şi va cere mutarea procesului la Bucureşti.
Automobil Clubul Român împreună cu Fundaţia Civilizaţia Rutieră trag un semnal de alarmă pe care îl preia şi Jurnalul Naţional: "Masacru pe şosele: 60 de mii de victime în 20 de ani".
Numai anul trecut au decedat peste 2.000 de persoane, din care 400 de copii în accidente rutiere.
Drumurile proaste şi pline de gropi, lipsa indicatoarelor şi a marcajelor rutiere, viteza excesivă şi neatenţia la volan, corupţia la nivel înalt, lipsa unei culturi rutiere în ceea ce priveşte circulaţia sunt doar câteva dintre "bubele" care au transformat şoselele din ţara noastră într-un adevărat cimitir.
Parlamentarii vor să închidă supermarketurile duminica - scrie Gândul. Deputaţii din Comisia de Agricultură vor să introducă, în luna mai, o asemenea propunere în Codul bunelor practici comerciale pentru a încuraja vânzările din pieţe ale producătorilor agricoli autohtoni.
La fel se întâmplă în majoritatea ţărilor europene, unde duminica este închis la supermarket.
Adevărul abordează o problemă general valabilă pentru timpurile în care trăim: "Stresul - caza principală a numeroase boli".
Sindromul de intestin iritabil, unele infecţii şi depresia pot fi cauzate de suprasolicitarea psihică.
Datele statistice arată că principala sursă de stres este locul de muncă. Aproximativ 60% din absenţele de la serviciu au drept cauze bolile apărute din cauza stilului de viaţă stresant.
Cea mai ieftină metodă antistres este sportul. Medicii ne recomandă să facem sport măcar o jumătate de oră pe zi, de cel puţin trei ori pe săptămână.