Revista presei centrale, 7 septembrie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, România liberă şi Jurnalul Naţional.
07 Septembrie 2010, 07:31
Evenimentul zilei scrie astăzi despre posibilitatea încheierii unui nou acord cu FMI. Preşedintele Traian Băsescu a vorbit la Palatul Cotroceni, cu şeful Misiunii în România, Jeffrey Franks, şi i-a propus acestuia ca luna viitoare, cu ocazia următorei misiuni de evaluare, să ia în calcul viitorul acord, fie prin extinderea celui actual, fie prin încheierea unuia nou de tip preventiv. Analiştii consultaţi de EVZ spun că România ar avea nevoie de un nou împrumut în valoare de aproape 10 miliarde de euro. Ilie Şerbănescu este de părere că România nu poate gestiona un acord de tip preventiv şi crede că ţara noastră are nevoie de un împrumut cu bani ca să-l plătească pe cel actual. În favoarea încheierii unui nou acord se declară şi profesorul de economie Daniel Dăianu, care este de părere că acesta ar putea duce la o "disciplinare a politicilor publice".
Berceanu pierde şi meciul de la Senat - titrează Adevărul şi explică - Parlamentarii PDL l-au ales pe Petru Filip vicepreşedinte al Senatului, deşi funcţia îi fusese promisă lui Radu Berceanu. Decizia grupului parlamentar PDL din Senat a fost luată la limită: 21 de voturi pentru Petru Filip şi 17 pentru Radu Berceanu. Forţat să-şi depună mandatul de ministru al Transporturilor, la presiunile din partid, Radu Berceanu a fost învins şi în bătălia pentru funcţia de vicepreşedinte al Senatului, ocupată până mai ieri de succesoarea lui de la minister, Anca Boagiu.
Tot din Adevărul citim despre lanţul interlopi- magistraţi-politicieni din Dâmboviţa. Tentativa de omor asupra poliţistului din Târgovişte, comisă de un membru al clanului „Ghenosu”, scoate la iveală, spun jurnaliştii de la Adevărul, legături tainice şi trainice dintre interlopi, magistraţi şi politicieni. Clanul din care face parte şi interlopul George Daniel Uţă, controlează de ani buni sudul României, fără ca Justiţia să îi pună vreo piedică. Florin Pârjol, zis „Ghenosu" are doar 36 de ani, dar a adunat 38 de dosare penale, fiind acuzat de aproape toate infracţiunile cu violenţă care se regăsesc în Codul Penal.
Modificările la Ordonanţei de Urgenţă 58, ţinute la secret! - scrie Jurnalul Naţional. La numai câteva zile după ce sute de oameni s-au călcat pe picioare la cozile pentru plata contribuţiilor din drepturi de autor şi după ce Guvernul a lăsat să se întrevadă o rază de speranţă arătând că ar exista soluţii pentru a se evita îmbulzeala la ghişee, respectiv reţinerea la sursă a contribuţiilor datorate de angajatul pe Drepturi de Auutor, miniştrilor li s-a interzis să mai dea declaraţii presei cu privire la acest subiect. Deşi noul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a dat până duminică seară o serie de declaraţii în legătură cu noul proiect al Guvernului, recent a anunţat că nu mai poate vorbi până la şedinţa de Guvern.
Fenomenele meteo vor fi din ce în ce mai violente şi mai dese în România mai aflăm tot din Jurnalul naţional. Peste 350 de specialişti din întreaga lumea dezbat impactul şi efectele fenomenelor meteorologice la nivel planetar în cadrul celei de a VI-a Conferinţe Europene de RADAR în Meteorologie şi Hidrologie, eveniment care a început ieri la Sibiu. Întrebat de ce în România au apărut, în ultimii ani, tot mai frecvent precipitaţii despre care statisticile spuneau că se înregistrează odată la o sută-două sute de ani, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ioan Sandu, a spus că acestea sunt urmare a "efectului de seră". Schimbările climatice din ultima perioadă sunt determinate de efectul de seră suprapus peste cauzele naturale ale încălzirii. În următorii ani ne putem aştepta la precipitaţii tot mai abundente, tot mai însemnate cantitativ. Fenomenele meteorologice care se vor înregistra vor fi din ce în ce mai violente şi mai frecvente", a spus Sandu.
Din România Liberă citim despre promovabilitatea de la examneul naţional de bacalaureat . Doar 32,33 la sută din elevi, adică de două ori mai puţini faţă de 2009, au trecut examenul de bacalaureat la cea de-a doua sesiune de anul acesta. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei consideră că aceste cifre reflectă nivelul real al aelevilor români. Supravegherea permisivă de până acum şi notele de la oral şi de la proba sportivă au "umflat" promovabilitatea la examenul de bacalaureat în anii trecuţi.