Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei centrale, 7 octombrie

Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei, Gândul.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Octombrie 2010, 07:39

Decizia Curţii Constituţionale anunţată ieri în legătură cu Legea pensiilor nu scapă comentariilor nici unui ziar: "Legea pensiilor, declarată constituţională.

Preşedintele, rugat să nu o promulge" - titrează Gândul, "Legea pensiilor - pe masa preşedintelui" - scrie România Liberă, "Soarta unei legi fraudate, la mâna preşedintelui" - este titlul din Adevărul, "Legea pensiilor a trecut de Curte cu mâna PSD - Judecătorul Ion Predescu, apropiat al PSD, a avut votul decisiv" - scrie Evenimentul Zilei, "Legea pesiilor a fost declarată constituţională - Decizia Curţii Constituţionale oficiliazează frauda la vot" - titrează şi Jurnalul Naţional pe prima pagină, "Pensionarii, vânduţi de Curte - Opoziţia şi societatea civilă îi solicită lui Traian Băsescu să retrimită actul normativ în Parlament" - am citat din ziarul Azi.


Jurnalul Naţional treage un semnal de alarmă în legătură cu situaţia din orfelinate, citez: "din cauza reducerilor bugetare, în centrele de plasament se fac internări ilegale şi inumane. "Motivele financiare sunt principala cauză a acestor drame.

Tăierile de salarii pentru asistenţi maternali au făcut ca aceste persoane să renunţe la copiii pe care îi aveau în îngrijire", explică şefa Serviciului Asistenţă Maternală Sector 1. Directorul Direcţiei pentru protecţia Copilului de la acelaşi sector, spune că, în ritmul acesta, sistemul de protecţie a copilului şi de asistenţă socială intră în dezintegrare, citez: "Pleacă asistenţii maternali, pleacă personalul de pe centre.

Din 1800 de angajaţi, anul acesta au ieşit din sistem în jur de 200. O să ajung să închid centrele, să le comasez. Am regresat cu cel puţin 10 ani".


România Liberă se ocupă, pe prima pagină, de urmările accidentului de la o fabrică de alumină din Ungaria, care s-a soldat cu o inundaţie cu substanţe toxice.

"Oficialii de la Apele Române au recunoscut pentru România Liberă că substanţa toxică a intrat în Dunăre, în zona Budapesta, încă de marţi seară, dar nu au explicat convingător de ce au primit informaţia după o jumătate de zi. „Poluanţi nu au ajuns încă pe teritoriul Românei şi autorităţile ungare dau asigurări că nu vor ajunge.

Oricum, dacă vor ajunge, vom afla cam în cinci zile, iar efectele vor depinde de concentraţia poluantului.", a explicat reprezentantul Apelor Române.

Reporterii de la Adevărul se află la "kilometru zero al catastrofei roşii, zona calamitată din vestul Ungariei. Apa otrăvită a provocat o dramă în Ungaria.

Două comune au stat sub mâlul plin de reziduuri toxice, iar pe sute de hectare nu vor mai fi plantate răsaduri zeci de ani."

Acelaşi subiect şi pe prima pagină din Evenimentul Zilei, unde secretarul de stat în Ministerul Mediului, Marin Anton, chimist de meserie, explică: "Substanţele au un PH de 12-13, după cum susţin autorităţile ungare ".

Dacă e aşa, în acea zonă nu se va mai putea trăi ani buni: casele sunt compromise, la fel şi pământul. Apele deversate sunt acide, caustice şi, dacă ne luăm după culoare, adică brun-roşcată, conţin fier".

Specialiştii în Protecţia Mediului sunt însă mai preocupaţi de pericolul repetării unui astfel de scenariu cu propriile noastre depozite de deşeuri, vechi şi nesigure, decât de urmările dezastrului din Ungaria.

De altfel, ministrul, László Borbély, a contactat persoane responsabile din Guvernul Ungariei, care i-au confirmat că nu există un pericol de poluare a Dunării pe teritoriul României.

Şi tot despre mediu, semnalăm un reportaj din Gândul: "Marea Neagră înghite rapid staţiunile de pe Litoral".

Litoralul românesc are 244 de km lungime. Din păcate, în fiecare an pierdem 80 de hectare de uscat, spulberate de ape, iar în 20 de ani vom rămâne cel puţin fără staţiunile din sud.

Conform datelor oficiale, România a pierdut peste 2.400 de hectare de plaje, în ultimii 30 de ani.

Cauzele sunt numeroase, dar în primul rând este vorba de cele trei diguri mari ridicate în anii '70-'80, pentru protecţia porturilor de la Mangalia, Constanţa şi Midia Năvodari.

Cele trei diguri au schimbat circulaţia curenţilor şi au distrus plajele.

În staţiunea Mamaia, sunt zone în care apa a mâncat din uscat şi 10 m într-un singur an.

Doctorul în geologie marină Glicherie Caraivan stă cu ochii pe litoralul nostru de ani de zile.

Spune că, în 2005, japonezii au întocmit un studiu şi au venit cu soluţii pentru tot litoralul, soluţii care ar fi costat 320 de milioane de euro.

Erau prevăzuţi kilometri de diguri şi înnisipări pentru care era nevoie de 3,2 milioane de metri cubi de nisip.

Dar nu s-a făcut nimic şi apele nu au ţinut cont de măsurile trecute doar pe hârtie.

În 20 de ani, fără măsuri, apele vor înainta 40 de metri în Mamaia, iar la sud mai multe staţiuni vor dispărea.

Actualul ministru al mediului anunţă că în această toamnă vom începe să accesăm fonduri europene pentru refacerea zonei costiere.

România 04 Octombrie 2010, 08:40

Revista presei centrale, 4 octombrie

Articole din Evenimentul Zilei, Gândul, Adevărul şi Jurnalul Naţional.

Revista presei centrale, 4 octombrie
România 13 Ianuarie 2025, 09:19

Debitul Dunării la intrarea în țară va crește pe parcursul săptămânii

Debitul Dunării la intrarea în țară va fi în creștere pe parcursul săptămânii, până la 6.600 de metri...

Debitul Dunării la intrarea în țară va crește pe parcursul săptămânii
România 13 Ianuarie 2025, 09:17

Bugetul de stat pe anul acesta va fi finalizat în următoarele 2 săptămâni

"Apel matinal" - Invitat: Tánczos Barna, ministrul Finanţelor Publice. Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu.

Bugetul de stat pe anul acesta va fi finalizat în următoarele 2 săptămâni
România 13 Ianuarie 2025, 09:15

84 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Dintre acestea, 30 au fost transportate la spital cu ambulanțele.

84 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
România 13 Ianuarie 2025, 08:20

O nouă metodă de fraudă online

Hoţii se dau drept reprezentanţi ai Bursei de Valori Bucureşti şi încearcă să convingă oamenii - prin apeluri telefonice sau...

O nouă metodă de fraudă online
România 13 Ianuarie 2025, 07:51

Incendiu de vegetaţie în judeţul Mehedinţi

Este al doilea incendiu în tot atâtea zile, iar pompierii cred că cel mai probabil focul a fost pus intenţionat. Pompierii...

Incendiu de vegetaţie în judeţul Mehedinţi
România 12 Ianuarie 2025, 20:32

Protest AUR în Capitală: Poliția s-a autosesizat după ce un jurnalist de la o televiziune ar fi fost agresat

Polițiștii s-au sesizat din oficiu după ce un membru al unei echipe de televiziune a fost agresat fizic de participanții la...

Protest AUR în Capitală: Poliția s-a autosesizat după ce un jurnalist de la o televiziune ar fi fost agresat
România 12 Ianuarie 2025, 19:02

Jandarmeria București: Mitingul organizat de AUR a avut până acum un caracter pașnic și civilizat

Unii dintre participanți au fost însă supuși unor verificări, iar asupra lor s-au găsit fumigene sau sume importante de bani,...

Jandarmeria București: Mitingul organizat de AUR a avut până acum un caracter pașnic și civilizat