Revista presei centrale, 7 mai
Articole din Ziarul Financiar, Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
07 Mai 2012, 07:30
"400 de milioane de euro în plus la salarii şi pensii. Preţul, un deficit de 2,2 la sută", scrie Ziarul Financiar.
Unde vor merge banii? Creşterea salariilor bugetarilor ar urma să ducă la diminuarea deficitului fondului de pensii şi al celui de sănătate.
Ar fi bine să stimuleze şi consumul - şansa ca PIB-ul să rămână pe plus, pentru că exporturile nu vor mai putea ajuta prea mult economia, dată fiind situaţia din Europa.
Dar analiştii estimează că oamenii vor economisi aceşti bani sau că-şi vor plăti cu ei creditele restante.
După două zile discuţii, termenii noii scrisori de intenţie la acordul cu FMI au fost stabiliţi, dar, citim în Adevărul: "Preşedintele Băsescu face nazuri la negocierile dintre Ponta şi Fond".
Preşedintele a spus că susţine "fără rezerve" majorarea salariilor, însă plăţile nu trebuie să afecteze deficitul fondului de pensii.
Dacă va apărea această problemă la înapoierea banilor reţinuţi pensionarilor, preşedintele avertizează că nu va trimite scrisoarea de intenţie Parlamentului.
În Evenimentul Zilei citim un interviu cu reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Reducerea CAS sau TVA mai aşteaptă până cel puţin în 2013.
Poltica fiscală va fi neschimbată în următoarele şase luni, spune Tănăsescu.
"Depolitizare şi toleranţă zero faţă de clientelism", scrie Jurnalul Naţional.
Programul Guvernului Ponta, astăzi în faţa testului Parlamentului - 17 capitole în care sunt prevăzute măsuri de creştere economică.
Printre priorităţi: implementarea unei viziuni de lungă durată care să ofere locuri de muncă şi să protejeze resursele ţării.
România Liberă vede cu alţi ochi programul noului guvern: "Ce a mai rămas în programul Ponta din promisiunile USL".
Din strategia depusă deja la Pralament lipsesc cu desăvârşire obiective precum reducerea CAS sau TVA la anumite produse de bază.
Nimic despre majorarea salariului minim, promisă pentru prima zi de guvernare.
În schimb sunt păstrate programe desfăşurate de guvernele PDL, inclusiv programul Elenei Udrea, despre care liderii USL spuneau că este o risipă de bani publici înspre clientela politică.
Victor Ponta a plecat steagul în faţa scandalului de plagiat al Corinei Dumitrescu propusă iniţial la şefia Educaţiei, scrie Evenimentul Zilei care susţine că are dovada plagiatului "ministrului copy-paste", cum o supranumesc ziariştii.
A furat dintr-o altă lucrare pasaje care nici nu mai erau valabile şi le-a introdus într-o carte prezentată drept creaţie personală.
"Legea Sănătăţii capătă vigoare cu noul ministru", citim în Adevărul.
Fostul secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, responsabil tocmai cu reforma, Vasile Cepoi, este propus ministru, fapt ce creează premise ca textul aflat în dezbatere să aibă succes.
Adevărul ne prezintă o analiză privind cele mai importante schimbări pe care le aduce noua lege.