Revista presei centrale, 7 iunie
Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Gândul, Evenimentului Zilei, Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Iunie 2010, 08:28
În GÂNDUL, o informaţie în exclusivitate: "România mai trebuie să împrumute 5,2 miliarde de euro, chiar dacă taie salariile şi pensiile, pentru că, în acest moment, statul cheltuieşte cu peste 20 la sută mai mult decât are. În total, în 2010, ar trebui să mai împrumutăm cel puţin 13 miliarde de euro, atât pentru a acoperi deficitul bugetar, cât şi pentru a plăti creditele mai vechi, cele mai multe contractate anul trecut." Nici în mediul privat situaţia nu dă semne de însănătoşire: "În acest an, numărul falimentelor ar putea creşte cu 60% faţă de 2009, ajungând la 30.000. Iar lichidatorii nu găsesc cumpărători pentru bunurile firmelor care se închid. Un alt factor care determină scăderea cifrei de afaceri şi intrarea în lichidare a firmelor cu capital românesc este lipsa susţinerii financiare - susţine preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România. Sectoarele cele mai afectate de insolvenţă: comerţul şi construcţiile, urmate de transporturi, industria de hoteluri şi restaurante, dar şi industria metalurgică.
JURNALUL NAŢIONAL a scos astăzi un număr aniversar, la împlinirea a 17 ani de la apariţie. Aceasta este însă singura veste bună pe care o dă ziarul, în care mai puteţi citi că "banii obţinuţi din tărierea lefurilor şi pensiilor se duc pe dobânzile la împrumuturile contractate. România va plăti în acest an dobânzi şi comisioane de circa 2 miliarde de euro, conform datelor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice." Între timp, însă, continuă risipa prin ministere: astfel, la agricultură, funcţionează nu mai puţin de 11 agenţii guvernamentale, care, potrivit JURNALULUI NAţIONAL, n-au nimic de-a face cu agricultura. Mai rău, în teritoriu, agricultura geme de laboratoare, direcţii, inspectorate şi oficii cu zeci de angajaţi, pe care chiar nu ştim pentru ce îi plătim.
"Strănută Ungaria. Cât va tuşi România?" - se întreabă ROMÂNIA LIBERĂ. "Panică: la Budapesta se vorbeşte despre pericolul unui scenariu grecesc. Firmele din Transilvania şi ONG-urile maghiarilor ardeleni ar putea fi primele victime româneşti dacă Ungaria intră în faliment. De suferit ar putea avea şi turismul din Transilvania, unde maghiarii reprezintă cel mai numeros contingent de turişti străini."
"Motoarele Europei scârţâie a austeritate" - scrie şi ADEVĂRUL. În Germania se vor desfiinţa zeci de mii de posturi de funcţionari, se va tăia şi din alocaţiile pentru mame şi pentru şomaj. Guvernul german vrea să reintroducă stagiul militar obligatoriu pentru a face economie şi la bugetul Armatei. Potrivit revistei „Der Spiegel", preluată de ADEVăRUL, executivul condus de Angela Merkel e hotărât să facă economie la buget de 8,5 miliarde anual. Economia cea mai mare va fi făcută în administraţie - prin reduceri în aparatul administrativ. În Marea Britanie, vor fi îngheţate salariile funcţionarilor şi unele beneficii sociale, vor fi reduse facilităţile fiscale de care beneficiază familiile cu copii, va fi comprimată birocraţia. În schimb, guvernul i-a asigurat pe britanici că va avea grijă de zonele defavorizate şi de cei mai vulnerabili dintre membrii societăţii.