Revista presei centrale, 7 decembrie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, Cotidianul, Jurnalul Naţional, România Liberă, Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Decembrie 2009, 09:24
"Împreună am învins, e şi victoria lui Crin, e o noapte frumoasă pentru democraţie"
"Am câştigat, sondajele reale, la ora 19.00, arătau că l-am depăşit pe Mircea Geoană"
Astfel reia Gândul, pe pagina întâi, primele vorbe rostite aseară de cei doi competitori din turul al doilea al prezidenţialelor.
"Străinii ar putea decide soarta alegerilor - Unu la sută este procentul voturilor din străinătate, după un record de participe la vot", mai notează tot Gândul.
"Fiecare candidat şi-a proclamat victoria", titrează Evenimentul Zilei.
"Geoană - preşedintele exit-polurilor - conduce în sondajele făcute la ieşirea de la vot. Rezultatele finale vor fi cunoscute doar după numărare."
Acelaşi ziar observă caracteristicile scrutinului de ieri : în premieră, prezenţă mai mare în turul doi, coadă la vot la secţiile speciale şi tensiune maximă la sediile PSD şi PDL.
Cu încredere în rezultatele exit-poll-urilor, Cotidianul scrie: "Nemulţumit de toate cele, electoratul s-a înghesuit la urne pentru a aplica votul-sancţiune!"
Acelaşi ziar inventariază neregulile înregistrate, ieri, în ziua votului, de la voturi cumpărate cu plăpumi portocalii şi alte pomeni electorale, până la ziarişti agresaţi.
Nereguli şi incidente a inventariat şi Jurnalul Naţional.
Ambii candidaţi la prezidenţiale îşi revendică victoria - titrează şi România Liberă, care remarcă nuanţele mioritice din ziua votului : propagandă electorală şi delicte, avalanşă de bolnavi solicitanţi de urne mobile, voturi de băcănie în Ferentari: ulei, zahăr, făină şi 50 de lei contra pliante electorale.
Indiferent de cine va ieşi preşedinte, Gândul atrage atenţia asupra celor zece paşi pe care noua conducere trebuie să-i facă pentru a evita falimentul : instalarea guvernului, aprobarea bugetului, reluarea discuţiilor cu FMI, politica fiscală, problema datoriei publice, reluarea creditării, reducerea cheltuielilor, încurajarea investiţiilor, bomba cu ceas a sistemului de pensii şi nu în ultimul rând credibilitatea.
Şi, în final, merită să constatăm că există viaţă şi dincolo de alegeri şi de politică : un articol din Adevărul informează că elevii români au obţinut cinci medalii de argint şi de bronz şi locul 4 pe naţiuni la Olimpiada internaţională de astronomie, obiect care nici măcar nu se predă în şcoală. Numele lor: Alberto Manca, Ioana Zelko, Denis Derecichei, Andrei Cuceu, îndrumaţi de profesorul Marian Bică.