Revista presei centrale, 6 iulie
Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Gândul, Adevărul şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 06 Iulie 2010, 09:24
Ziarele de astăzi scriu, pe spaţii mari, despre inundaţii - cele care au lovit judeţele din nordul Moldovei, dar şi cele care ameninţă acum localităţile de la Dunăre.
O bună parte din oraşul Galaţi trăieşte în acest moment sub asediul Dunării.
Sute de jandarmi, pompieri şi militari muncesc să construiască digul care să apere oraşul.
Dar - noteazăRomânia Liberă - efortul uriaş de acum ar fi putut fi evitat dacă s-ar fi aplicat proiectul tehnic conceput în urmă cu patru ani împotriva revărsării Dunării.
Nu s-a aplicat, aşa încât - titrează România Liberă - "Improvizaţia a înlocuit tehnica".
Ziarul mai scrie că localnicii din zona ameninţată îi ajută pe militari la construirea digului.
Adevărul şi Evenimentul Zilei au văzut, însă, altceva la Galaţi.
În timp ce militarii se luptă să salveze oraşul de furia Dunării, localnicii se îngrămădesc la terasele "cu vedere la apă".
Digul de la Galaţi ridică preţul micilor de pe mal - constată Evenimentul Zilei, iar Adevărul scrie : mii de jandarmi şi voluntari muncesc pe rupte, în timp ce localnicii îşi văd de bârfă şi de băutură.
Ziarul Gândul face o comparaţie între cum reacţionează autorităţile la inundaţii, la noi şi prin alte părţi.
Departe de a facilita momente de "solidaritate naţională", cataclismele naturale precum inundaţiile le oferă politicienilor şansa de a-şi înţepa rivalii.
Concret, ieri, preşedintele Traian Băsescu a dat vina pentru distrugerile din nordul Moldovei pe primării (altele decât ale puterii), la fel cum pentru omologul său francez, Nicolas Sarcozy furtuna violentă din martie din ţara sa, care a lăsat în urmă 50 de morţi, devenea prilej de răfuială politică.
Revenind la noi şi vorbind despre opoziţie de această dată, România Liberă notează că oamenii din Dorohoi au primit ca ajutoare lighene "branduite" politic, adică în culorile unui anumit partid.
Membrii altui partid au distribuit alimente, dar pentru că era păcat să nu se ştie de unde vin ajutoarele, ei au ieşit la treabă în echipament de campanie, cu tricourile regulamentare, de la sediu.
În fine, notează Jurnalul Naţional, zilele care urmează nu promit nimic bun. "Peste dezastru vine iar potopul" - titrează ziarul.
Codurile curg de la meteorologi şi hidrologi, Dunărea continuă să crească.
Cel de-al doilea subiect principal în ziarele zilei este bacalaureatul. Unul din trei elevi nu a luat examenul. În Capitală e şi mai rău : 40% au picat.
Pentru moment, să contabilizăm, doar, cauzele, cu România Liberă : dezinteresul elevilor şi delăsarea profesorilor în timpul liceului, iar la examen subiectele dificile şi supravegherea mai atentă a candidaţilor, care nu au mai copiat masiv, ca în alte dăţi.