Revista presei centrale, 6 august
Articole din Jurnalul Naţional, Evenimentul zilei, România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 August 2010, 07:24
ROMÂNIA LIBERĂ anunţă "Concedieri încurcate". Disponibilizările de până acum nu au dus încă la scăderea cheltuielilor de personal, ci la sporirea lor în bugetul de stat. Potrivit datelor oficiale aferente primelor şase luni ale anului, cheltuielile de personal ale bugetului de stat au crescut cu aproape 300 de milioane de lei, faţă de perioada similară a anului trecut. În plus, nu se ştie exact câte concedieri vor urma. E sigur că zece mii de posturi din învăţământ vor dispărea după 1 septembrie, aşa cum s-a stabilit la începutul anului. Sunt vizaţi, în primul rând suplinitorii. "Preşedintele Băsescu vrea disponibilizări mai mari în sectorul bugetar, Emil Boc se pregăteşte să îngheţe pensiile şi să anuleze subvenţiile la căldură.
Şi totuşi, efectele sunt incerte." - scrie şiEVENIMENTUL ZILEI. În timp ce alte state culeg roadele măsurilor anticriză luate până acum, guvernul român îşi asumă tot mai multe noi măsuri de restructurare. Pentru unii, în 2011 ar putea fi chiar mai rău decât în acest an, cu atât mai mult cu cât nu se ştie dacă executivul va putea îndeplini toate angajamentele luate în faţa de FMI - anticipează ziarul.
Din mai multe cotidinene puteţi afla "cum îi schimbă criza pe angajaţi". Afacerea pe cont propriu, aceasta este aspiraţia tot mai multor români, după cum arată un studiu recent. Aproape o treime din românii care sunt angajaţi în sectorul privat spun că îşi doresc să înceapă o activitate pe cont propriu, în următorii zece ani, iar 40% din ei vor să aibă un raport mai echilibrat între viaţa profesională şi cea privată. Potrivit unui specialist în Resurse umane, "Profilul angajaţilor s-a schimbat în perioada de recesiune. Din cauza restructurărilor şi reducerilor de salarii şi de personal, oamenii au acumulat foarte multe frustrări. Angajaţilor existenţi li se cere să facă mai mult, cu mai puţine resurse".
Între timp, JURNALUL NAŢIONAL anunţă "huzureală la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţională: prime şi salarii de merit". Chiar dacă trebuie să concedieze în curând vreo saşe sute de oameni, în luna august angajaţii iau premii anuale care reprezintă jumătate din salariu. În plus, de Ziua Drumarului se acordă o primă 240 RON, indemnizaţie brută, pentru fiecare angajat. Pe de altă parte însă, diferenţa dintre cohorta de directori, inspectori sau specialişti şi muncitorii este enormă. Disponibilizările propuse îi vizează mai ales pe cei fără funcţii: de exemplu, într-una din regionale se renunţă la 60 de muncitori, dar se păstrează toţi directorii.
Ieri, o ştire a făcut înconjurul lumii: 34 de miliardari americani au răspuns pozitiv exemplului dat de ocupanţii locurilor doi şi trei în topul Internaţional al celor mai bogaţi oameni, Bill Gates şi Warren Buffet, angajându-se că îşi vor dona cel puţin jumătate din avere unor iniţiative caritabile. Cum au reacţionat milionarii români, solicitaţi de GÂNDUL, la aşa o idee?! Iată: Ioan Niculae: "Nu-mi dau banii pe mâna hoţilor şi criminalilor!"; Ioan Micula: "Dacă aş avea un miliard cash, aş da jumătate la orfelinate. Dar am un miliard datorii". George Copos: "Am băgat 40 de milioane în Rapid - consideraţi că i-am dăruit pentru bucuria suporterilor!" Au făcut notă discordantă Ovidiu Tender şi Dan Şucu, care spun că se gândesc la donarea "unei părţi din avere". Sorin Ovidiu Vântu consideră că iniţiativa multimiliardarilor americani este "un act de normalitate într-o ţară normală". Dacă statul i-ar oferi facilităţi fiscale, Vântu spune că ar dona, dar fără a face publice donaţiile.
În încheiere, o veste bună din ROMÂNIA LIBERĂ: lotul olimpic de geografie al României a obţinut două medalii de aur şi una de bronz, la Olimpiada Internaţională de Geografie, care a avut loc în Taiwan: Cătălina Zugrăvescu de la Colegiul Naţional Alexandru Lahovary din Râmnicu Vâlcea, Alexandru Barbu, elev la Colegiul Naţional Ion Minulescu din Slatina şi Constantin Popa de la Colegiul Naţional din Fălticeni.