Revista presei centrale, 4 octombrie
Articole din Evenimentul Zilei, Gândul, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 04 Octombrie 2010, 08:40
Ziarele începutului de săptămână analizează problemele sistemului universitar de la noi, la debutul unui nou an de studii.
"Studenţii încep cursurile cu vechile probleme. Plus una nouă" - titrează Evenimentul Zilei.
Pe lângă locurile de cazare puţine şi taxele mari, sistemul are o nouă dificultate : supăraţi pe tăierile salariale, mulţi tineri universitari vor să plece.
Veniturile lor au scăzut la 600...800 de lei, cam cât câştigă un muncitor necalificat.
Rectorii câtorva dintre instituţiile prestigioase de învăţământ superior de la noi avertizează că tinerii universitari vor începe să-şi caute alte locuri de muncă - mai scrie Evenimentul Zilei - iar calitatea actului didactic va scădea drastic.
Gândul surprinde alt aspect : "Universităţile se golesc de studenţi plătitori".
Numărul din ce în ce mai redus al absolvenţilor de liceu, concurenţa serioasă făcută de facultăţile din Occident şi dificultăţile financiare pe care le au studenţii aruncă universităţile româneşti în cea mai mare criză din ultimii 20 de ani.
Aceasta se traduce în primul rând - continuă Gândul - prin ocuparea a din ce în ce mai puţine locuri cu taxă, fapt care duce la scăderea încasărilor şi automat la diminuarea bugetelor facultăţilor.
"Dosarul săptămânii" în Adevărul tratează ceea ce ziarul numeşte un eşec - acţiunea "Bani pentru rromi".
Deşi acuză statul de eşecul integrării sociale a rromilor, numeroase asociaţii ale acestora îşi bat joc de fondurile obţinute.
Mai precis, milioane de euro destinate asistenţei rromilor sunt risipite în scopuri personale.
În prezent, Agenţia Naţională pentru Rromi derulează proiecte de 18 milioane de euro, bani care, corect investiţi, ar produce efecte vizibile.
Şi tot un fel de dosar, un reportaj-foileton, începe să publice astăzi Jurnalul Naţional : "Gustul amar al mărului românesc".
Un reporter al ziarului a lucrat o săptămână, fără să spună cine este, ca zilier la cules de mere în livezile unei staţiuni de cercetare din Fălticeni.
"Mi s-a făcut o copie după buletin şi mi s-a pus în braţe o găleată, cu indicaţia severă să am grijă de ea şi în somn, ca soldatul de puşcă " - îşi începe Viorel Ilişoi povestea.
Acestea au fost toate formalităţile pentru a deveni zilier.
Jurnalistul scrie despre viaţa de mizerie a zilierilor şi despre decăderea pomiculturii româneşti.
Şi mai surprinde reporterul un aspect: deşi în Fălticeni şi în comunele învecinate sunt înregistraţi aproape cinci mii de şomeri, doar trei localnici au venit la cules de mere. Şi nici aceia şomeri, ci pensionari...