Revista presei centrale, 4 noiembrie
Articole din Gândul, Jurnalul Naţional, Adevărul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Noiembrie 2010, 09:56
"UDMR pierde Legea Educaţiei şi ameninţă cu ieşirea de la guvernare" - titrează Gândul.
Judecătorii Curţii au confirmat prin vot existenţa unui conflict juridic în legătură cu demersul guvernului de a-şi asuma răspunderea pe Legea Educaţiei, întrucât aceasta fusese adoptată de Camera Deputaţilor şi se afla în dezbatere la Senat.
"Curtea Constituţională anulează trocul Boc - UDMR" - titrează şi Jurnalul Naţional.
"Votul Curţii a generat scandal în coaliţie, liderii UDMR acuzându-i pe pedelişti de trădare, pentru că împotriva asumării a votat un judecător din cei desemnaţi de PDL, precum şi cel desemnat de Preşedinţie.
La rândul său Adevărul scrie, citând surse PDL, că Emil Boc a intenţionat să îşi dea demisia după aflarea deciziei Curţii Constituţionale.
Preşedintele Traian Băsescu a sosit, aseară, la Palatul Victoria, unde ar fi avut o discuţie de aproximativ 30 de minute cu premierul pe acest subiect.
Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat pentru Adevărul că decizia Curţii este una politică, iar acest lucru ar putea afecta relaţia dintre UDMR şi PDL, la nivel guvernamental.
"Am greşit fundamental când am votat trei candidaţi ai PDL în funcţia de judecători ai Curţii Constituţional" - a mai spus Frunda.
"Omul lui Băsescu la CCR aruncă în aer coaliţia" - titrează şi Evenimentul Zilei. "O primă reacţie: liderii Uniunii se declară mai degrabă rezervaţi când vine vorba de susţinerea unor asumări viitoare pe legea salarizării şi chiar pe cea a pensiilor.
Presiunea Uniunii lui Marko Bela este cu atât mai relevantă în momentul de faţă cu cât de adoptarea legilor salarizării şi pensiilor depinde eliberarea următoarei tranşe de bani de la FMI" - susţine ziarul.
Romania Liberă scrie despre "Exproprierile inutile, plătite cu zeci de milioane de lei".
Sute de români au fost expropriaţi degeaba, deoarece autostrăzile pentru care erau necesare terenurile nu s-au mai construit.
Deşi stau nefolosite, proprietarii nu şi le pot redobândi, deoarece guvernul nu găseşte timpul necesar întocmirii actelor de restituire.
Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale are în portofoliu cel puţin 70 de hectare de teren cu care nu are ce face.
Jurnalul Naţional dezvăluie "Tainele afacerii "Schi în România", citez: "Construirea pârtiilor de schi, achiziţionarea de telegondole şi de maşini care produc zăpadă artificială reprezintă una dintre cele mai prospere afaceri în care Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, investeşte pentru început aproximativ un miliard de lei.
O mare parte din aceşti bani s-au îndreptat către apropiaţii PDL, care au câştigat pe bandă rulantă licitaţiile de proiectare şi execuţie a lucrărilor. Între timp, valoarea totală a unor proiecte s-a schimbat de la o zi la alta." - susţine ziarul.
"Programul de stat elite batjocorite" - titrează Adevărul de prima pagină, şi prezintă, în continuare, poveştile scandaloase a trei dintre românii sosiţi în ţară prin programul de reîntoarcere a tinerilor cercetători, lansat acum trei ani.
După ce i-a adus din strănitate, guvernul a abandonat programul din cauza crizei financiare, iar tinerii cercetători dezamăgiţi se pregătesc acum să plece din nou.