Revista presei centrale, 4 martie
Articole din Gândul, România Liberă, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
04 Martie 2010, 07:59
Gândul scrie că "PD-L îl sperie puţin pe Geoană că-i ia funcţia de la Senat". Acuzând "abuzul în funcţie", PD-L a demarat procedura de revocare a lui Mircea Geoană de la preşedinţia Senatului.
Sub acuzaţia că Geoană a încălcat regulamentul Senatului prin refuzul de a nu supune la vot cererea independenţilor de a-şi păstra locurile în comisiile de specialitate, liderul pedeliştilor din Senat, Traian Igaş, a anunţat pe nepusă masă, în şedinţa de plen, că partidul său va demara procedura de suspendare a lui Geoană.
O oră mai târziu, Igaş a precizat că iniţiativa va viza, de fapt, revocarea fostului lider pesedist. Demersul este contestat însă de Curtea Constituţională, judecătorul Ion Predescu explicând, pentru Gândul, că senatorii nu trebuie să interpreteze hotărârile Curţii în interes propriu.
În legătură cu intenţiile PD-L, România Liberă titrează "Berceanu şi Boagiu se bat pentru locul lui Geoană" şi detaliază: "Democrat-liberalii s-au şi grăbit să avanseze, prin intermediul vicepreşedintelui Ioan Oltean, două nume de posibili înlocuitori ai lui Geoană: Radu Berceanu şi Anca Boagiu. Cel puţin primul nume ridică semne de întrebare, Berceanu fiind şi ministrul transporturilor".
Evenimentul Zilei scrie "Liberalii îşi aleg preşedintele cu tot cu echipă". Preşedintele PNL Crin Antonescu a câştigat un prim meci cu Ludovic Orban, contracandidatul său le şefia partidului.
Membrii Biroului Permanent Central al PNL au votat ca viitoarea conducere a formaţiunii să fie aleasă pe liste, şi nu nominal. Mai mult, liberalii au eliminat funcţia de prim-vicepreşedinte, poziţie ocupată acum de Ludovic Orban.
Alegerea pe liste nu este agreată de Ludovic Orban, candidat şi el la funcţia de preşedinte al PNL, dar nici de seniorul Mircea Ionescu Quintus, preşedintele Comisiei de Statut.
Şi pentru că azi e 4 martie, Adevărul anunţă că "Avem sistem de avertizare în caz de cutremur, dar nu îl folosim din lipsă de fonduri". Specialiştii în seismologie susţin că tehnica actuală ar putea opri producerea unor catastrofe, însă preţul investiţiei este unul ridicat: peste trei miliarde de euro.
Sistemul de Avertizare Seismică în Timp Real de la Ploştina-Vrâncioaia ar trebui să emită semnale înainte de producerea cutremurelor cu magnitudine mai mare de şapte grade pe scara Richter, cu 28 de secunde înainte de producerea seismului.
Sistemul ar putea bloca imediat obiectivele cu risc major la cutremure puternice: gazul metan, instalaţiile electrice de înaltă tensiune, calculatoarele la nivel central, conductele de petrol şi de apă, instalaţiile aeronautice, rafinăriile şi alte astfel de obiective.