Revista presei centrale, 31 august
Articole din Evenimentul Zilei, Adevărul, Gândul şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 31 August 2010, 08:03
Posibila remaniere guvernamentală şi strategiile partidelor din opoziţie pentru perioada următoare sunt subiecte principale în presa zilei.
"Presiuni pentru remaniere" - scrie Evenimentul Zilei. PDL flutură cinci remaniabili ca să rămână cu trei. Evenimentul Zilei speculează că, din cei nouă titulari PDL de portofolii guvernamentale, patru sunt consideraţi intangibili : Blaga şi Udrea datorită poziţiei în partid, Vlădescu datorită susţinerii de la Cotroceni şi Funeriu... nu e foarte clar de ce... Calcule şi ipoteze.
Jurnalul Naţionalface o analiză pe două pagini a perioadei scurse de la sfârşitul lui 2008, timp în care Emil Boc a dus două guverne în Parlament. Ambele au luat votul de încredere, dar jurămintele şi promisiunile miniştrilor, în frunte cu Emil Boc, s-au dovedit în timp doar vorbe - comentează Jurnalul Naţional.
Despre opoziţie scriu astăzi în paginile lor de politică Adevărul şi Gândul. Liderul liberal Crin Antonescu a fost mandatat de partidul său să alcătuiască lista unui cabinet din umbră - notează Adevărul.
Ziarul mai scrie că, pentru postul de "premier din umbră", Antonescu aşteaptă un răspuns de la Klaus Iohannis, care însă nu prea pare încântat de idee, după întâmplările cu "proiectul Iohannis" de anul trecut.
Dincolo, la social-democraţi, preşedintele Victor Ponta a fost mandatat de conducere să discute cu PNL intensificarea colaborării în Parlament. Ceea ce nu convine unora dintre liderii PSD - punctează Gândul.
Viorel Hrebenciuc, de pildă, nu vede colaborarea posibilă întrucât - zice el - "liberali de sub Antonescu negociază deja cu PDL". Din nou, calcule şi ipoteze...
În fine, tot calcule şi ipoteze şi în ultima selecţie din ziarele de astăzi, dar nu din domeniul politicii, ci din viaţa obişnuită de această dată, de zi cu zi.
Se apropie deschiderea anului şcolar - România Liberă titrează : "15 septembrie alternativ. Cât costă şcolile private?". Aproape 65.000 de copii au fugit din învăţământul de stat către sutele de grădiniţe, şcoli şi licee private. Desigur, nu chiar copiii au fugit, ci mai degrabă părinţii lor. Cât costă, aşadar, şcolile private?
România Liberă răspunde : de la mii de lei la mii de euro pe an. Costurile şcolarizării la privat nu sunt pentru oricine.
Şi totuşi - îşi continuă ziarul analiza - şcolile private nu poartă acelaşi stigmat precum universităţile private, unde studenţii sunt primiţi fără nici o triere şi se dau diplome pe bandă rulantă.
Unele şcoli particulare - mai zice România Liberă - nu se uită doar la bani, ci şi la dosarele elevilor.