Revista presei centrale, 30 septembrie
Articole din România liberă, Jurnalul Naţional, Gândul, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Ciprian Sasu, 30 Septembrie 2010, 08:02
Începem cu veştile bune. Derapajul bugetar începe să frâneze. O spune România liberă care consenează primul bilanţ al austerităţii: 0,2 la sută deficit în august.
Veniturile bugetarilor au scăzut abrupt luna trecută, după un vârf în iulie dar încasările din TVA s-au oprit la doar jumătate din cât ar fi trebuit să aducă - teoretic - mărirea taxei.
Totuşi, remarcă ziarul, bugetul îşi continuă tendinţa de însănătoşire. O altă veste economică tratată în presa de astăzi este cea referitoare la eliminarea impozitului minim.
Decizia luată ieri seară pune capăt operaţiunii de deratizare a firmelor, după cum o numea premierul Boc, scrie Jurnalul Naţional.
În urma introducerii impozitului minim, 133.000 de firme şi-au suspendat activitatea numai în anul 2009, continuă cotidianul articolul, sub titlul Renunţarea la taxa care a închis 13 firme pe oră a ajuns stimulent economic.
Gândul a aflat că Fiscul îi pune pe miliardarii români să depună declaraţii de bogăţie. Începând din 2011, Fiscul se pregăteşte să le impună prin lege românilor bogaţi a căror avere creşte cu cel puţin 50.000 de euro într-un an să depună o declaraţie de patrimoniu, a declarat un responsabil din ANAF pentru cotidianul amintit.
Adevărul scrie astăzi despre amânarea de către Curtea Constituţională a unui verdict în ceea ce priveştea legea pensiilor.
Lipsa unei decizii a magistraţilor constituţionalişti complica strategiile de răspuns ale guvernului în faţa FMI, remarcă ziarul.
Dacă legea ar pica la curte ea ar trebui resuscitată până la 20 octombrie. Asta deoarece una dintre condiţiile pentru care FMI a eliberat la 24 septembrie cea de-a şasea tranşă de împrumut de peste 900 de milioan e de euro este tocmai aprobarea legii pensiilor.
Complexitatea sesizărilor PSD şi PNL sunt motivul amânării deciziei Curţii până la 6 octombrie, scrie şi Jurnalul Naţional.
În plan politic, consemnăm interviul pe care preşedintele PNL l-a acordat Evenimentului Zilei. În cazul unui succes al moţiunii de cenzură, guvernul ar trebui condus de un independent, spune Crin Antonescu.
Alte subiecte în ziarele de astăzi. Gândul ne spune cum a intrat România în războiul culturilor modificate genetic.
În aceste zile Guvernul urmează să ia o decizie importantă referitoare la autorizarea culturilor agricole modificate genetic.
"Războaie" există chiar şi la nivel politic pe marginea subiectului, notează publicaţia, ministrul PDL al Agriculturii, Valeriu Tabără, fiind un susţinător al acestor soiuri, în timp ce reprezentanţii UDMR spun că vor interzicerea acestor culturi, invocând insuficiente date despre impactul asupra mediului şi sănătăţii umane. În prezent, 22 de ţări din lume cultivă aceste produse, între care şi România.
Şi, România Liberă ne vorbeşte astăzi despre şcoala românească şi costurile ei. Şcoala de la stat a ajuns să trăiască pe spinarea părinţilor, remarcă ziarul care dă şi un exemplu - fondul clasei, banii pompaţi pe sub mână în sistem nu iartă niciun părinte, deşi legal el nu este obligatoriu. Titlul articolului - cât costă învăţământul gratuit.