Revista presei centrale, 30 martie
Articole din Evenimentul Zilei, Gândul, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 30 Martie 2010, 09:02
Noua lege a educaţiei, în dezbatere în acest moment, şi - mai cu seamă - impactul ei în mediul universitar se află în atenţia ziarelor de astăzi.
"Universitarii contestă schimbările lui Funeriu. De ce se tem rectorii de noua lege a educaţiei" - întreabă România Liberă. Ziarul explică : legea prevede desemnarea rectorilor de către ministru pe baza unui concurs, în loc de alegerea conducătorilor instituţiei de către Senatul universităţii, aşa cum este în prezent. De aici, războiul. Noua lege spune adio găştilor universitare şi pune accent pe performanţă - declară premierul Emil Boc. Ba nu - zic rectorii; legea amputează drastic autonomia universitară, ceea ce o face neconstituţională.
Şi Adevărul vorbeşte despre "clanurile din universităţi", dar consideră că noua lege le taie pe unele, dar le lasă pe altele. Mai clar, noua lege a educaţiei interzice ca rudele şi afinii de până la gradul doi să mai ocupe funcţii în universităţi, dar uită de soţ şi soţie.
Şi tot Adevărul, consecvent campaniei pe care a început-o pentru o şcoală mai bună, îşi invită astăzi cititorii să semnaleze greşelile sau, mai mult, aberaţiile cuprinse în cărţile din care sunt nevoiţi să înveţe elevii. Scoateţi manualele proaste din şcoli - cere Adevărul. Elevii nu mai suportă cărţile din care, uneori, nu înţeleg nimic.
Alte subiecte în presa zilei. Gândul îşi deschide ediţia cu "harta salariilor din România, pe judeţe - cine a luat mai mulţi bani şi unde se mai angajează". Hunedoara, Harghita şi Argeş conduc în topul creşterii lefurilor în 2009, faţă de 2008. Cel mai mult au pierdut băcăuanii şi botoşenenii.
Evenimentul Zilei: "Procurorii lui Gorbunov, albiţi pe filiera Voicu". Reţeaua lui Cătălin Voicu a pus umărul la reinstalarea în funcţii a magistraţilor din Dolj, demişi după scandalul interlopului.
Încheiem cu Jurnalul Naţional care, în a sa "mişcare de rezistenţă", se bate astăzi cu şoferii bărbaţi care nu concep că şi femeilor li se permite să conducă pe străzile patriei. Cum despre mitocăniile care se întâmplă zilnic în trafic se pot umple nu o pagină de ziar, ci un milion, n-o să mai insistăm asupra subiectului decât doar pentru a consemna observaţia plină de umor a şoferiţei-jurnalist de la Jurnalul Naţional : "Dacă eşti femeie, pleci de-acasă şi te urci în maşină, n-ai cum să prinzi o zi plictisitoare..."