Revista presei centrale, 3 ianuarie
Articole din Jurnalul Naţional, Gândul, Adevărul şi Evenimentul zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Ianuarie 2011, 07:30
"Ieşim sau nu din criză?" întreabă EVENIMENTUL ZILEI pe prima pagină, într-o încercare de a anticipa ce îi aşteaptă pe română în 2011. "Anul se anunţă plin de incertitudine pentru românii care lucrează în sectorul bugetar, dar ceva mai bun pentru cei din mediul privat. 50.000 de bugetari care ar fi trebuit să părăsească sistemul până la sfârşitul lui decembrie 2010 ar urma să-şi piardă posturile în cursul acestui an. Acestora li se vor adăuga, spun autorităţile, alţi 15.000 de angajaţi, trecuţi de la bun început pe calendarul restructurărilor din 2011. În schimb, mediul privat pare să fi depăşit perioada cea mai grea, dacă ne uităm la numărul de concedieri pe care îl preconizează pentru primele luni ale anului. În schimb, pensionarii care au venituri de peste 740 de lei vor plăti contribuţia de 5,5% pentru asigurările de sănătate. Guvernul alocă mai puţini bani şi pentru mame şi le reduce la un an concediul maternal. Şi, cel mai îngrijorător este că, de la începutul anului, creşterile de preţuri se ţin lanţ. Mai întâi, plătim mai mult pentru ţigări, benzină şi taxa auto, după care urmează efectele acestor scumpiri asupra celorlalte produse.
"2011, un an greu, în care vom trăi din împrumuturi" - titrează şi JURNALUL NAŢIONAL pe prima pagină. "Analiştii economici estimează că vom înregistra o creştere economică firavă, care nu se va resimţi în nivelul de trai al populaţiei. După cum arată bugetul, statul român consumă, în continuare, mai mult decât are şi din acest motiv datoria publică guvernamentală va înregistra o creştere. Analistul economic Liviu Voinea se teme că alegerile de anul viitor vor da drumul cheltuielilor publice şi vor duce la creşterea deficitului bugetar. Piaţa valutară va fi stabilă în 2011 - preconizează consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Cursul va avea o tendinţă de apreciere, de la 4,3 la 4,2 sau 4,1 lei pentru un euro. La rândul său, Ilie Şerbănescu avertizează că România nu va mai fi primită în zona euro şi economia va continua şi în 2011 să resimtă efectele politicilor nefaste din anii anteriori. El spune că, citez "ar trebui puşi la plată cei care au dus România în starea asta, respectiv băncile, care trebuie să participe şi ele la redresarea economiei".
Din GÂNDUL aflăm cine sunt cei care blochează benzinăriile. "Sunt tineri, le plac maşinile, dar nu şi preţul benzinei. Protestul online s-a extins în toată ţara. Grupul ocupă toate pompele de alimentare ale benzinăriei, nimeni nu alimentează mai mult de câţiva litri, care sunt însă turnaţi în rezervor picătură cu picătură. Apoi îşi şterg maşina cu câte o cârpă, foarte meticulos şi îndelung, în ideea de a zăbovi suficient de mult pentru ca alţi clienţi să-şi piardă răbdarea şi să plece. Plata se face în monede cât mai mărunte - 10 bani sau 50 de bani, pentru a bloca şi casele de marcat. Scopul - să-i facă pe producători să înţeleagă că preţul benzinei este mult mai mare decât ar trebui să fie. Carburanţii va continua să se scumpească în România şi în 2011. Dacă în 2010, creşterea a fost de 16,9% (în euro), de la 1 ianuarie s-a majorat şi acciza.
Tot GÂNDUL a calculat câte maşini încap de DN1, cu ocazia tradiţionalului blocaj de sărbători: 24.000 şi un singur drum. S-a mers în coloană, bară la bară, poliţia a închis circulaţia în Sinaia şi a deviat-o pe ruta ocolitoare a oraşului, probleme mai mari au fost la Buşteni şi Azuga, din cauza turiştilor care mergeau spre pârtii, că doar de aceea veniseră la munte. Asta s-a întâmplat ieri. Aglomeraţii sunt aşteptate şi astăzi şi mâine, când unii dintre bucureşteni şi-au luat liber, pentru a scăpa de ambuteiajele din weekend. Acelaşi ziar scrie despre soluţia pe care a găsit-o preşedintele Traian Băsescu: a plecat cu un elicopter, duminică după-amiază, din staţiunea Predeal.
ADEVĂRUL a făcut un sondaj printre psihologi, de la care a aflat care sunt frustrările românilor, şi anume: "banii insuficienţi, birocraţia, lipsa de amabilitate în relaţia cu autriotăţile, munca peste măsură şi toanele şefului, acestea sunt principalele cauze care îi fac pe majoritate să se simtă nedreptărţiţi. Frustrările pot declanşa stări emoţionale puternice şi pot distruge echilibrul - sunt de părere psihologii şi psihoterapeuţii, care apreciază că, din păcate, puţini sunt cei care iau măsuri pentru a schimba lucrurile în viaţa lor."
Majoritatea ziarelor apărute astăzi anunţă că starea vedetei de televiziune Şerban Huidu, care a suferit zilele trecute un grav accident de schi, are o evoluţie favorabilă. El este tratat, în Austria, la un spital specilaizat în accidente de schi. LIBERTATEA scrie că celebrul cârcotaş s-a trezit complet din coma indusă, s-a ridicat pe marginea patului, vorbeşte, este vesel şi optimist. El este înconjurat de aproape toţi mebri familiei, iar miercuri vor ajunge la Innsbruck şi o parte dintre colegii săi de la "Cronica cârcotaşilor".