Revista presei centrale, 29 august
Articole din România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi Ziarul Financiar.
29 August 2012, 07:30
În România, numărul copiilor abandonaţi este de 67 de mii, dar cei care pot fi adoptaţi este mai mic de 1400. Birocraţia este în continuare prea mare. "Discriminare la adopţii", scrie EVENIMENTUL ZILEI. Românii care vor să înfieze copii se plâng că schimbările aduse legii adopţiilor în aprilie îngreunează procedurile. Mai ales cei cu domiciliul în străinătate sunt nemulţumiţi. Este revoltător, consideră ziariştii, că aceştia nu au dreptul să adopte decât dacă timp de doi ani copilul nu este dorit în România.
În JURNALUL NAŢIONAL citim astăzi despre o "Catastrofă în Munţii Făgăraş. Băieţii deştepţi din Argeş au schimbat cursul râului Capra pentru construirea a nouă microhidrocentrale". Cursurile naturale de apă sunt modificate, albiile - distruse în totalitate de excavatoare, defrişările sunt masive, lucrările sunt ilegale. Afacerea este, însă, una profitabilă: dintr-o microhiodrocentrală se poate scoate lejer un profit de 200 de mii de euro pe an, plus un milion de euro din certificate verzi, cu preţul distrugerii ecosistemului.
Descurajant şi ce aflăm din ZIARUL FINANCIAR: "Ministerul Finanţelor recunoaşte că ponderea veniturilor bugetare scade de la 33,7 la 32,3 la sută din PIB". Înseamnă o pierdere de 2 miliarde de euro pentru buget. Şi tot aici citim că "Bursa abia mai pâlpâie, cu tranzacţii de un milion de euro pe zi... seamănă cu o tarabă goală: fără marfă şi fără bani", scrie Ziarul Financiar. Brokerii nu au reuşit în ultimii patru ani să convingă nicio companie privată să facă pasul la bursă. Ambiţia de la începutul anului a BVB era să devină un centru important în regiune, la concurenţă cu Polonia.
Şi totuşi, chiar în plină criză, cine are o idee bună poate reuşi. În ADEVĂRUL găsim o lecţie interesantă de business: "Succes cu o investiţie de 500 de lei". O tânără de 27 de ani a renunţat la un job stabil şi a pornit o afacere care nu a fost afectată nici de criza financiară.
Dosarul Rompetrol. "Cum a scăpat Dinu Patriciu de 20 de ani de închisoare", citim în ROMÂNIA LIBERĂ. Procurorii DIICOT nu ar fi reuşit să facă dovada vreunui prejudiciu cauzat statului. Din acelaşi ziar aflăm care este "Şmecheria care-i scapă de fisc pe patronii din fotbal: oficial, Gigi Becali sau George Copos nu sunt patroni. Ei îşi controlează echipele prin metoda împrumutului". Dacă în Occident acţionarii sunt la vedere, în Liga lui Mitică, aşa-zişii finanţatori au posibilitatea de a falimenta oricând echipele cerând să li se restituie sumele oferite cu împrumut şi scapă uşor şi de Fisc, ne explică ROMÂNIA LIBERĂ.
JURNALUL NAŢIONAL publică un manifest pe prima şi pe ultima pagină: România să devină republică parlamentară, în care preşedintele să aibă doar rol de reprezentare, fără putere executivă. Jurnalul cere depolitizarea Curţii Constituţionale, a CSM, a Parchetului, a DNA şi depolitizarea mass-media publice.
Încheiem cu ADEVĂRUL şi "Povestea lui Speedy, cangurul omorât de maidanezi". A avut o existenţă tumultoasă: a venit din Olanda, a trăit o vreme la Suceava şi a sfârşit la Zoo Ploieşti, mâncat de câini. I-au venit de hac lipsa de personal, găurile din garduri, adăpostul de câini din apropiere şi neglijenţa.