Revista presei centrale, 29 aprilie
Artcole din România Liberă, Gândul, Adevărul şi Jurnalul naţional
Articol de Costi Dumăscu, 29 Aprilie 2010, 10:23
Ziarele de astăzi scriu despre Legea ANI (adoptată ieri de Camera Deputaţilor) şi despre Legea Lustraţiei (care "se pregăteşte" să intre în plen).
Mai presus de politica dâmboviţeană, însă, avem în presa de astăzi un superb exemplu de solidaritate umană : alpinistul Horia Colibăşanu.
Demnitarii îşi ascund averile în noua lege a Agenţiei Naţionale de Integritate - titrează România Liberă.
Declaraţiile de avere şi de interese pe care ei le vor face publice nu vor mai arăta unde au proprietăţi, cum şi când le-au dobândit, unde au acţiuni şi pe cine au împrumutat cu bani.
Liderii sindicali nu vor mai avea obligaţia să-şi declare averile. Agenţia Naţională de Integritate - rezumă România Liberă - va avea puteri foarte limitate.
Un proiect "istoric" a fost brusc scos de la sertar în Parlament - scrie Gândul. Este vorba despre o lege iniţiată în 2005 de liberali şi care acum două zile a primit raport favorabil în comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, lege care interzice timp de 5 ani accesul foştilor membri ai nomenclaturii comuniste la funcţii publice.
Dar - întreabă Gândul, pe cine mai găseşte, după 20 de ani, Legea Lustraţiei? Ion Iliescu declară ziarului că actul este aberant, Adrian Păunescu spune că, deznădăjduit şi însingurat, nu mai reacţionează la astfel de lucruri, iar Ion Cristoiu crede că se joacă piesa cu titlul "Iată ce anticomunişti suntem noi, după 20 de ani de la prăbuşirea comunismului".
Jurnalul Naţional dezvăluie astăzi o afacere complicată în care s-a compromis, în România, Pentagonul însuşi. Americanii au angajat pentru construcţii de utilităţi în baza de la Kogălniceanu o firmă - cităm - "subsidiar din Constanţa al subsidiarei din Ankara a unei firme din New York".
Acum - zice Jurnalul Naţional, "turcul nu numai că nu plăteşte firmele cu care a lucrat, dar se pregăteşte să spele putina". În caz de faliment, firma sub-sub-subsidiară pierde... 200 de lei, capitalul social al SRL-ului (care este).
Încheiem cu Adevărul, unde îl cunoaştem pe Horia Colibăşanu, salvatorul din Himalaya. Timişoreanul a cucerit luni vârful Annapurna de peste 8.000 de metri. În loc să coboare să se bucure de victorie, Colibăşanu încearcă să-şi salveze un coleg, un spaniol rămas blocat la peste 7.000 de metri din cauza unui edem cerebral.
Treaba este teribil de periculoasă : alpinistul român trăieşte deja de aproape o săptămână la peste 7.000 de metri.
Până să-l ajute pe spaniol, lipsa oxigenului şi cele minus 20 de grade noaptea îi pot fi fatale chiar lui. Horia Colibăşanu - sau oameni despre care cine s-ar fi gândit că mai există?!