Revista presei centrale, 28 iulie
Articole din Gândul, Jurnalul Naţional, Adevărul şi România liberă.
28 Iulie 2010, 08:03
Accidentul din Bucegi, scenariul unui nou împrumut de la FMI şi mustrarea primită de România pentru că nu accesează suficienţi bani de la Uniunea Europeană sunt subiecte de primă pagină în presa centrală de astăzi.
"România mai vrea un credit de la FMI. Statul are nevoie de 13,5 miliarde de euro", titrează pe prima pagină cei de la Gândul, care ne lămuresc încă din deschiderea articolului: "În 2011, într-un scenariu optimist în care economia va ieşi din recesiune, Guvernul va trebui să împrumute de la bănci cel puţin 13,5 miliarde de euro, o jumătate din sumă fiind necesară pentru a plăti salariile şi pensiile la timp iar cealaltă pentru a plăti o parte din creditele luate până acum."
Este citată şi declaraţia şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, care a recunoscut ieri că că se discută de luni de zile despre posibilitatea unui nou acord între Bucureşti şi Washington.
Nevoia de bani ne face să batem la toate porţile, mai aflăm din Gândul, o variantă fiind inclusiv ca statul să apeleze la creditele ieftine date de Comisia Europeană.
"Fondul trage de urechi Guvernul de la Bucureşti pentru că nu ia banii de la UE", mai titrează Gândul, subiectul fiind preluat şi de Evenimentul Zilei, cu un titlu asemănător: "FMI ne urechează pentru fondurile UE neaccesate".
Nivelul de absorbţie al banilor europeni este foarte mic: până acum România a accesat până într-un miliard de euro, în condiţiile în care disponibile sunt aproape 30.
"Cazul elicopterului prăbuşit, pe mâna experţilor israelieni", anunţă Evenimentul, care face referire la mizele strategice foarte importante aduse în discuţie de prăbuşirea aparatului de zbor: în Israel, scriu jurnaliştii, se discută un aspect important: mai merită asumat riscul trimiterii de aparate şi echipaje în misiuni de antrenament desfăşurate pe teritoriul altor ţări?
Accidentul din Bucegi, dar şi scenariul unui nou împrumut de la FMI sunt subiectele de primă pagină pe care le propune şi Jurnalul Naţional.
În plus, din Jurnalul mai aflăm că, citez, "Ministrul Agriculturii bagă fraudele sub preş".
Oficiul European de luptă antifraudă, organismul care controlează 62 de proiecte ale firmelor româneşti din industria cărnii este împiedicat de autorităţi să-şi facă treaba, scriu jurnaliştii, deoarece solicitarea ar fi, citez din motivarea oficială oferită de ministrul Mihail Dumitru, "disproporţionată sau insuficient fundamentată".
Prin urmare, cei de la Oficiu au sesizat DNA-ul, pentru o parte din fraudele constatate până acum.
"Coplata nu scoate şpaga din spitale" aflăm din Adevărul. De anul viitor, pacientul va plăti 50 de lei lunar pentru tichetele de sănătate.
Potrivit ministrului sănătăţii însă, banii se vor duce doar în visteria spitalelor, iar medicii nu vor beneficia direct de niciun procent din acest venit suplimentar, în ciuda corpuţiei din sistem. Corpuţie care, în cifre arată că românii plătesc, tot lunar, 12 lei şapgă la medic, punctează jurnaliştii.
Altfel, România liberă ne propune astăzi un intreviu cu Iulian Fota, consilier prezidenţial, departamentul Securităţii Naţionale. Acesta explică articolele nefavorbaile României din ultima vreme: în privinţa textelor apărute în Occident, are dubii asupra onestităţii demersului jurnalistic, despre cele care apar în presa rusă nu poate vorbi oficial, iar presa din Ucraina răspunde nevoilor Kievului de a avea un adversar de serviciu.
Cu toate acestea, miza este în continuare pe investitorii străini, deoarece, dincolo de ce apare în presă, relaţiile evoluează normal, iar ţara noastră continuă să fie atractivă pentru investitori, e de părere Iulian Fota.