Revista presei centrale, 28 aprilie
Articole din România Liberă, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 28 Aprilie 2011, 08:18
"Unde au ajuns banii Uniunii Europene pentru micii fermieri".
Orice român sub 40 de ani poate solicita ajutorul Uniunii dacă face dovada că deţine o mică fermă pe care vrea să o înregistreze ca plătitor de taxe - notează România Liberă.
Ziarul a vizitat patru ferme (alese la întâmplare) ale unor tineri care au primit câte 25.000 de euro pentru a se stabili la sat şi ... au apărut tot felul de semne de întrebare.
Doi dintre beneficiari lucrau, în momentul depunerii cererii de finanţare, în instituţii din subordinea Ministerului Agriculturii.
Ceilalţi doi nu erau decât paravane pentru afacerile altor persoane, care nu ar fi îndeplinit condiţiile obţinerii fondurilor europene.
Adevărul: Victime la "Prima Casă 3" . Câţiva dintre solicitanţii înscrişi în program au pierdut avansul plătit vânzătorului, după ce banca i-a anunţat că fondurile alocate pentru "Prima Casă 3" au fost epuizate şi că împrumutul nu mai poate fi acordat. O soluţie pentru ei ar fi fost includerea în antecontractul cu vânzătorul a unei clauze care să prevadă restituirea avansului dacă împrumutul nu se mai acorda. Este adevărat că, mai nou, băncile au lansat alternative de finanţare la programul statului, dar - continuă AdevărulL - avansul minim cerut este mai mare decât în "Prima Casă" ceea ce face ca aceste alternative să nu fie o soluţie pentru toţi solicitanţii.
În Evenimentul Zileiîl cunoaştem astăzi pe singurul medic din Institutul de Criminalistică al Poliţiei Române şi singurul expert în reconstrucţie facială din ţară. Cu răbdare şi simţ artistic, Horaţiu Drăgănescu modelează în argilă cranii despre care criminliştii nu deţin vreo informaţie. "Cam ce fac ăia prin CSI (cunoscutul serial de televiziune) facem şi noi aici, în laboratoare - declară expertul nostru. Avem o tehnologie bună, nu suntem rămaşi în urmă".
Încheiem cu un subiect din lumea în care trăim, în România Liberă. "De ce este atacată Libia, iar Siria nu", din moment ce, la fel cum a făcut Gaddafi, şi Bashar al-Assad a scos tancurile în stradă împotriva populaţiei. Motivele sunt trei în analiza ziarului de la Bucureşti. Unu - Gaddafi este singur, Assad are prieteni : Liga Arabă, Rusia, China. Al doilea motiv - Turcia, care nu va accepta niciodată o acţiune militară în Siria, fără o ruptură serioasă în relaţiile şi aşa tensionate dintre Ankara şi Occident. Şi în fine, punctul trei - Israelul : Siria este o sursă permanentă de ameninţări pentru Israel, dar măcar este un inamic predictibil, care poate fi ţinut sub control.
Îndepărtarea lui Assad de la putere - comentează România Liberă - ar schimba în mod dramatic regulile întregului joc strategic din Orientul Mijlociu.