Revista presei centrale, 28 aprilie
Articole din România Liberă, Adevărul, Gândul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 28 Aprilie 2010, 07:23
"Laboratoarele de analize medicale, în pericol" - atrage atenţia ROMÂNIA LIBERĂ. O recentă hotărâre de guvern le cere laboratoarelor medicale să efectueze toate tipurile de analize. Numai că, pentru a obţine o nou acreditare le dă termen doar 4 zile, ceea ce este practic imposibil.
Asta înseamnă angajarea unor noi specialiăti, obţinerea aprobării de la SANEPID, înscrierea la Colegiul Medicilor a noii activităţi, înscrierea în registrul unic al cabinetelor medicale. Toate acestea durează cel puţin două săptămâni, iar multe laboratoare vor rămâne fără acreditare. Numai în Bucureăti este posibil să se desfiinţeze 30-40 ăi vreo sută în ţară. Gândiţi-vă câte locuri de muncă se pierd. Iar un laborator modern reprezintă o investiţie de cel puţin 300-400 de mii de euro (aparatură performantă ăi reactivi de calitate), care s-ar pierde. În plus, la laboratoarele acreditate de CNAS aveau acces persoane care nu dispuneau de banii necesari pentru analize contracost. Mai există ăi alte anomalii.
Când populaţia României este supusă riscului de diabet, CNAS le-a luat medicilor de familie dreptul de a indica analiza hemoglobină glicolizată, care stabileăte cel mai bine diagnosticul . Acum doar nutriţioniătii o pot prescrie. Dar câţi pacienţi reuăesc să ajungă la nutriţioniăti? După fuga creierelor, după ce că avem cel mai mic număr de medici la numărul de locuitori, asta ne mai trebuia - să limităm accesul populaţiei la analize medicale."
"Scapi viu din spital ăi te termină justiţia" este titlul sub care JURNALUL NAŢIONAL prezintă un nou episod din cazul bebeluăilor arăi la Maternitatea Giuleăti. Procurorii dorm pe dosarul unui copil mutilat în spital. În luna septembrie 2008, patru bebeluăi internaţi la Maternitatea Giuleăti au fost arăi pe faţă de o asistentă, care a folosit pentru a-i ăterge un dezinfectant ce nu era pentru uz uman. Deăi Parchetul General a început urmărirea penală în acest caz, de mai bine de un an ăi jumătate ancheta stă pe loc, iar împotriva vinovaţilor au fost luate doar măsuri administrative.
După cum scrie GÂNDUL, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu „speră” ca economia să nu se apropie prea mult de zero. El este "prudent" în ceea ce priveăte estimarea privind creăterea economică a României în 2010, nivelul de 0,8% din PIB fiind considerat optimist. Şeful de la Finanţe a fost reţinut în comentarii ăi când a fost vorba despre propriile declaraţii privind lărgirea bazei de impozitare. El a ţinut să precizeze că negocierile cu FMI pe această temă se vor axa în special pe evaziunea fiscală.
Cu o zi înainte de începerea misiunii oficiale a FMI la Bucureăti, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fond, a declarat că anul acesta guvernul nu a făcut mare lucru ăi că principala problemă este implementarea angajamentelor asumate de executiv, pentru că "avem un decalaj mare între vorbe ăi fapte". Dar iată că există în guvern ăi ministere care se păt lăuda cu succese după succes: astfel, "ministerul Turismului organizează concerte pe Litoral de 1 Mai de aproape 100.000 € pentru " - scrie tot GÂNDUL.
Nu putem decât să vă dorim drum bun spre mare. Numai că "România este ţara cu drumuri naţionale la pământ" după cum titrează ADEVĂRUL, aăa că numai de drum bun nu poate fi vorba. ªi ziarul prezintă aventurile riscante ale unei călătorii cu maăina pe tronsoanele off-road, care apar în statisticile oficiale drept drumuri naţionale. Nu au fost niciodată asfaltate, nu sunt nici măcar pietruite, sunt tronsoane de pământ. La o oră distanţă de Bucureăti se află DN5A, care în general arată bine numai că, de la un moment dat, asfaltul se termină. După prima pantă drumul arată ca după bombardament, cu făgaăe adânci în care dacă ai scăpat roata maăinii nu mai ieăi decât tractat. Cu maăina mică, parcurgerea a cinci kilometri durează o oră, dar în statistici acesta e drum naţional.
ACADEMIA CAŢAVENCU anunţă, citez: "S-a descoperit agentul patogen care a provocat intrarea în comă a economiei româneăti: Stafilobocul". Săptămânalul le oferă cititorilor ăi "un Caţavencu special - de la urne la spital: violenţe cu parlamentari". ªi, în completare, un set de analize ăi sinteze, pe tema "vedete în politică: povestea de succes a democraţiei tabloide".