Revista presei centrale, 27 martie
Articole din Evenimentul Zilei, Gândul, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 27 Martie 2010, 07:38
"Pentru a ieşi din criză, România are nevoie de răbdare şi de încredere, susţine guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care precizează că dacă economia nu este lăsată să îşi revină, singura variantă rămasă este creşterea impozitelor." - scrie Gândul în ediţia online.
Guvernatorul a avertizat şi guvernul şi bugetarii: "Nu se poate să crească salariile fără restructurare."
Banca Naţională va continua să ieftinească creditele: BNR va decide luni reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, de la 7% la 6,5%.
Analiştii economici susţin că este un nivel minim record, pentru a susţine redresarea economiei şi a creditării, dar şi pentru a tempera presiunile de apreciere asupra leului.
În Adevărul, ediţia tipărită, citim că "impozitul forfetar este spaima vedetelor".
Artiştii cred Fiscul le-a luat în vizor activităţile comerciale tocmai pentru că ei nu se pricep la taxe şi impozite, astfel că statul le poate lua oricât din venituri.
"Observăm că se vrea o egalizare între creaţia artistică şi producţia de bunuri, ceea ce este o imensă greşeală.
"Noi nu avem fabrici de cuie sau ateliere de curăţat burlane, pentru ca veniturile să ne fie constante, avem doar nişte contracte pentru spectacole.
În domeniul creaţiei artistice, nimic nu este previzibil. Cum să plătesc impozit trimestrial, dacă nu se ştie niciodată cât durează un contract" - este opinia lui Toni Grecu, de la Divertis.
"România face curăţenie naţională, la 25 septembrie" - titrează Jurnalul Naţional în ediţia online.
Este vorba despre cel mai mare proiect ecologist organizat până acum în ţara noastră, care îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării.
De Ziua de Curăţenie Naţională, toţi românii sunt aşteptaţi să participe la "schimbarea la faţă" a României.
România este cea mai mare ţară din Europa în care se va organiza acest proiect. Echipa de organizare cuprinde 60 de voluntari, atât membri ai unor ONG-uri, cât şi persoane fizice.
Până la acest moment, proiectul a reuşit să adune peste 20.000 de susţinători individuali, prin intermediul reţelelor de socializare, care se pot transforma în voluntari în ziua stabilită pentru curăţenie.
În afara obiectivului evident, curăţarea ţării de deşeuri, proiectul are şi o importantă componentă de educare şi responsabilizare a populaţiei, în ceea ce priveşte grija faţă de mediul înconjurător.
Ziariştii de la Evenimentul Zilei s-au interesat şi îşi informează cititorii, în ediţia tipărită, de unde pot cumpăra cel mai ieftin pentru masa de Paşti.
Dacă te aprovizionezi din angro, faci o economie de 25% în Capitală şi de peste 40% în Iaşi sau Timişoara.
Cele mai scumpe magazine sunt cele de cartier. Desigur, sunt diferenţe de preţuri între oraşe, Capitala dovedindu-se a fi cea mai scumpă.
Şi Adevărul se ocupă de acelaşi subiect şi scrie: "Peste 20 de ciobani din Dolj, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi au venit, ieri, să vândă miei în piaţa special amenajată în sectorul 4.
În prima zi, bucureştenii au cumpărat de la „stâna“ din Capitală peste 700 de miei, cu 20 de lei kilogramul.
În ţară, românii aleg ofertele de criză, achiziţionând carnea pentru Paşte pe datorie.
Un cioban din judeţul Galaţi vinde miei contra alte produse, cum ar fi vinul sau rachiul, dar şi în schimbul recoltei de la vară: 10 kilograme de grâu pe unul de miel viu.
Un oier din inima Dobrogei refuză să-şi vândă mieii de Paşte pe piaţa internă pentru că are multe comenzi din străinătate.
Animalele sale ajung, astfel, pe masa turiştilor din tavernele greceşti sau pe cele din restaurantele italieneşti.