Revista presei centrale, 27 februarie
Articole publicate în Evenimentul Zilei, Libertatea, România Liberă, Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 27 Februarie 2010, 07:56
"Cale liberă spre România pentru un milion de basarabeni" - citim în ediţia tipărită a Evenimentul Zilei.
"Aproximativ un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova care locuiesc în apropierea graniţei cu România pot intra, de ieri, fără viză în ţara noastră.
"Facilitatea este prevăzută în acordul privind micul trafic de frontieră dintre cele două state.
"Concret, rezidenţii din România şi Republica Moldova, care au domiciliul la maximum 50 de km de graniţă, pot pătrunde pe teritoriul statului vecin, în baza unui permis, obţinut de la Consulat, şi a unui paşaport valabil.
"Titularul permisului poate rămâne pe teritoriul celuilalt stat pe o perioadă neîntreruptă de maximum 90 de zile."
Libertatea, ediţia tipărită, scrie că primarul Sorin Oprescu vrea să ne scoată la curăţat trotuarele.
"Municipalitatea lucrează la un proiect privind salubritatea în Capitală.
"Printre altele, se prevede obligativitatea bucureştenilor de a mătura şi de a spăla trotuarele şi de a avea grijă ca geamurile locuinţelor lor să fie mereu curate. Numai că aceste lucruri contravin legii" - precizează ziarul, care a cerut sfatul unui avocat.
"Trotuarele şi parcările sunt parte integrantă din drumuri. Aceste spaţii sunt proprietate publică şi sunt întreţinute din fonduri publice."
Despre o altă iniţiativă originală a primarului Capitalei aflăm din ediţia electronică a cotidianului Gândul.
"Oprescu îi plimbă pe asfaltatori cu autobuzul ca să le arate cum se văd gropile din maşină. Deşi astăzi expiră termenul dat "regilor asfaltului" pentru a astupa toate craterele din Bucureşti, Oprescu susţine că mulţi asfaltatori nu au început încă plombarea gropilor.
Ca să le arate cum se văd acestea din maşină, Oprescu i-a cerut directorului RATB să-i pună l-a dispoziţie un autocar pentru a-i plimba pe reprezentanţii firmelor de construcţii printre gropile de pe bulevardele cu probleme."
Revenim la Libertatea, de unde aducem "veşti bune pentru turiştii care vor alege la vară ca destinaţie de vacanţă litoralul Mării Negre. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au anulat taxa de intrare în Mamaia, pe motiv că e discriminatorie.
"Decizia judecătorilor a venit după ce avocatul Laurenţiu Veţeleanu s-a plâns instanţei că a fost discriminat în vara anului 2008, când a fost obligat să stea la coadă pentru a plăti taxa de intrare în Mamaia, în timp ce constănţenii treceau fără probleme."
Premieră în România - titrează România liberă în ediţia electronică: "O femeie din Bucureşti a obţinut daune de 5.000 de euro din partea proprietarilor câinelui care a muşcat-o. Procesul a fost primul de acest fel din ţara noastră şi a durat şase ani."
Din ediţia tipărită a cotidianului Adevărul puteţi afla cum au ajuns grecii în sapă de lemn.
"Grecia a fost lovită "din afară“, dar şi "dinăuntru“" a declarat ministrul adjunct de externe, Spyros Kouvelis, în exclusivitate pentru Adevărul.
Jean Bastian, analist la Fundaţia elenă de politică externă şi europeană, susţine că "în afară de falimentul economic, se constată şi un falimentul moral al Greciei, unde mentalitatea de eludare a legii, evaziunea fiscală, economia subterană şi corupţia au pătruns în fiecare colţ al societăţii".
"Grecia beneficiază de 28 de ani de fonduri structurale europene. Cu toate acestea, autostrada ce ar urma să lege Atena de Salonic nu este gata nici acum", spune un reporter la televiziunea naţională.
"Frauda este un sport naţional şi majoritatea companiilor dau mită pentru a obţine contracte", susţine un jurnalist de investigaţie.
"22% din angajaţi lucrează la stat, iar aproape 35% dintre greci nu sunt salariaţi, având ocupaţii nedeclarate oficial, pentru a scăpa de impozit", spune un reprezentant al unei bănci străine. La toate acestea se adaugă un sistem de pensii nereformat.
Vă sună cunoscut?!