Revista presei centrale, 27 aprilie
Articole din România Liberă, Gândul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 27 Aprilie 2010, 08:29
Evoluţiile în cazul Agenţiei Naţionale de Integritate, situaţia din spitalele de la noi şi cum se ajunge la mare de 1 Mai - sunt subiecte în ziarele zilei.
"O nouă şansă pentru ANI" - este titlul din România Liberă. Guvernul a ieşit ieri cu un proiect de lege menit să permită în continuare verificarea avuţiei demnitarilor. Aceştia vor depune două declaraţii de avere : una publică, cealaltă confidenţială. Insuficient, însă - zice România Liberă, care îşi continuă campania de înregistrare a declaraţiilor de avere şi interese în vechea formă, pe care o consideră mai completă.
Că lucrurile nu merg spre bine este de părere şi Evenimentul Zilei. Noua lege privind Agenţia Naţională de Integritate protejează multe dintre informaţiile relevante derspre bogăţiile acumulate de demnitari. Altfel spus - titrează Evenimentul Zilei : "Averile demnitarilor devin semi-secrete".
Tot Evenimentul Zilei scrie, în deschiderea ediţiei, despre "Loteria spitalelor : Un bolnav infectat la zece internaţi". Statistica este valabilă pentru statele din Vest şi, dacă la noi ar fi la fel, încă ar mai fi bine.
În România, însă - scrie Evenimentul Zilei - raportările sunt false, iar situaţia ar putea fi mult mai gravă.
Ziarul Gândul pleacă, în deschiderea ediţiei de astăzi, de la faptul că se apropie zilele de 1 şi 2 Mai şi repune pe tapet problema transportului spre litoral, una dintre destinaţiile favorite ale românilor pentru această vacanţă.
Pe scurt, cu trenul se fac, de 5 ani încoace, cel puţin 4 ore, iar când modernizarea liniei se va încheia, mai pe la anul, călătoria va ajunge să dureze... la fel ca înainte, două ore şi jumătate.
Aceeaşi distanţă, la volan, se acoperă rezonabil - admite Gândul, dar doar până la Cernavodă, acolo unde autostrada se înfundă într-un mal de pământ.
Încheiem cu Jurnalul Naţional care publică astăzi un reportaj de la Cupa Mondială de Şah pentru nevăzători, organizată pentru prima dată în România. Îi cunoaştem astfel pe campionii unei lumi care, paradoxal, vede totul.
Mihai Dima îşi aminteşte cum, copil fiind, nu putea să joace fotbal în faţa blocului precum ceilalţi micuţi, pentru că nu vedea. Aşa a apărut şahul unde - spune el - fiecare partidă este un act de creaţie, irepetabil.
Un alt jucător, un polonez, mărturiseşte că şahul te întăreşte atunci când alţii îţi dau impresia că nu faci parte din mulţimea lor, pentru că eşti orb. Emoţionant şi bine scris reportajul din Jurnalul Naţional despre "Maeştrii şahului orb".