Revista presei centrale, 26 februarie
Articole publicate în Evenimentul Zilei, Gândul România Liberă şi Curierul Naţional.
Articol de Mirela Ursachi, 26 Februarie 2010, 07:19
În lipsa unor evenimente politice de prim-plan, ziarele de astăzi scriu despre viaţa de zi cu zi : cât şi de unde cumpărăm, cum şi în ce şcoli învaţă copiii noştri.
Gândul îşi deschide ediţia de astăzi cu cea mai nouă distracţie dâmboviţeană. "Mall-mania, varianta românească. Cum s-au călcat în picioare 80.000 de români într-un mall neterminat". Promoţii, reduceri şi alte acadele promise au transformat inaugurarea unui astfel de spaţiu într-un asediu. Numai prin acest tip de centre comerciale din Capitală trec într-un an... 4 Românii.
Consumăm şi ne jucăm banii, atâţia câţi mai sunt - concluzia se impune dacă alăturăm articolul din Evenimentul Zilei : "Românii sărăciţi de criză au dublat profitul Loteriei". Timp în care - tot Evenimentul scrie - şoferii sunt tot mai zgârciţi la pompa de benzină. Românii au alimentat mai puţin în 2009 (uşor de bănuit), astfel încât (dar formularea asta n-am mai înţeles-o) "vânzările de carburanţi au trecut pe minus".
România Liberă - "O dată la două luni, aurolacii fură cablurile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale". Instituţiile îşi pasează una alteia răspunderea de a securiza galeriile care adăpostesc reţeaua de comunicaţii speciale de sub Parlament. Şi tot România Liberă - "Radarele-minune ale Poliţiei intră de luni pe şosele". Minune, în sensul că bat la distanţă mare şi nu pot fi detectate de anti-radarele de pe maşinile vitezomanilor.
Şcoala românească în Adevărul şi Jurnalul Naţional de astăzi. Primul dintre ziare scrie despre "proiectul şcolii viitorului". Liceele vor avea libertatea să decidă cum îşi selectează elevii, iar directorul de şcoală îşi va alege singur echipa - dă Adevărul detalii despre un proiect aflat în lucru la Ministerul Educaţiei.
Până să ajungem însă la şcoala viitorului, Jurnalul Naţional constată că ţara noastră nu mai investeşte în talent. Ziarul a fost la Şcoala de Coregrafie, instituţia în care copiii cu aplecare învaţă să se facă balerini. Învaţă şi chiar fac performanţă, dar - scrie Jurnalul Naţional - în picioarele goale... Elevii Şcolii de Coregrafie, olimpici naţionali şi internaţionali, pe care străinătatea stă cu ochii, învaţă într-o şcoală fără duşuri, cabine de schimb şi săli de antrenament. "Dacă băiatul ridică fata - povesteşte o profesoară - mica balerină s-ar lovi cu capul de plafon"...