Revista presei centrale, 26 august
Articole din Gândul, Jurnalul Naţional, Adevărul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 26 August 2010, 07:34
"Şeitan se tocmeşte cu legea în mână şi dă de la el o derogare: "puteţi plăti probabil şi săptămâna viitoare" - titrează Gândul.
Ministrul Muncii i-a asigurat pe românii plătiţi pe drepturi de autor că nu vor fi penalizaţi dacă nu îşi depun declaraţiile de venit, adăugând că este falsă toată această "isterie". "Unde, doamnă, stau oameni la cozi? Arătaţi unde! 50 de oameni e o coadă foarte mare?" - i-a întrebat supărat ministrul pe jurnalişti.
Nici premierul Emil Boc nu a recunoscut situaţia creată de aplicare noii legislaţii, citez: "Nu am această informaţie. Am auzit-o azi spusă doar ca dată şi ca supoziţie. Atâta vreme cât situaţia nu există, este doar o afirmaţie... Oamenii stau la cozi, dar nu pentru situaţia pe care mi-o invocaţi", a declarat premierul.
"Ţara arde şi presa-i de vină. Sfidarea politică şi ţapul ispăşitor" - titrează şi Jurnalul Naţional.
"Cozi infernale, nervi întinşi la maximum. Nimic însă nu pare a fi relevant pentru ministrul Muncii, Mihai Şeitan, care acuză presa de manipularea informaţiei şi crearea de busculadă. La fel, ministrul Finanţelor i-a atras atenţia unei ziariste acreditate la Guvern că citez :"este de văzut dacă dumneavoastră sunteţi plătită în mod corect pe drepturi de autor sau dacă modalitatea în care dumneavoastră sunteţi plătită este o formulă de evaziune fiscală".
Adevărul îi face responsabili pentru haos pe aceiaşi miniştri Vlădescu şi Şeitan. "Artiştii, scriitorii, jurnaliştii şi persoanele fizice autorizate au fost trimişi la cozi de guvernanţi pentru a plăti contribuţiile pe drepturile de autor. Modul în care se fac aceste încasări este de-a dreptul umilitor.
"Ore întregi în căldură şi în soare pentru înregistrarea unor documente care durează numai trei minute. Nu numai Casa de Pensii a fost ţinta aglomeraţiei, ci şi xeroxul de peste drum, singurul loc de unde oamenii îşi pot cumpăra documentele tipizate necesare. „Ieri am venit ca să mă informez, să văd cum merg lucrurile, iar angajaţii nu ştiau să dea nicio informaţie.
"Azi am completat o groază de documente, aşa cum scria pe uşă, iar la ghişeu mi s-a spus că unele nu sunt necesare.", povesteşte o actriţă. „Bodyguardul e singurul care dă informaţii, în rest nu te ajută nimeni", spune un tânăr venit să-şi declare veniturile de persoană fizică autorizată - scrie Adevărul.
"Teste-grilă de coşmar pentru românii plătitori de taxe" - titrează şi Evenimentul Zilei. Formularele pe care trebuie să le completeze românii care obţin venituri din activităţi independente conţin rubrici care le pun serios la încercare cunoştinţele de economie.
Birocraţia excesivă este o problemă pe care toate guvernele s-au angajat să o rezolve, însă, deocamdată, s-au ales doar vorbele.
Contribuabilii din majoritatea statelor europene depun astfel de declaraţii în format electronic. În România însă, acest lucru nu este posibil din cauza preţului foarte mare a semnăturii electronice.
O altă problemă este lipsa tehnologiei din multe instituţii publice, coroborată cu pregătirea slabă a funcţionarilor în materie de tehnologie. În plus, mulţi dintre români nu au încredere în metodele electronice şi preferă să vadă cu ochii lor cum funcţionarul pune ştampila pe declaraţie.
În continuare, vorbim tot de bani, dar despre cei pe care i-am putea primi: "Majoritatea bugetarilor primesc în plus 1% în 2011, unele salarii cresc cu maximum 20%, dar vor fi şi perdanţi, inclusiv dintre profesori" - scrie, în exclusivitate ziarul Gândul, după ce a făcut calculele prevăzute în noua lege a salarizării unitare în sistemul bugetar, care se va aplica de la 1 ianuarie.
Din România liberă aflăm că suntem pe primul loc în Europa de Est la restanţele bancare. Peste zece la sută din creditele acordate persoanelor fizice sau companiilor au şanse zero de a mai fi recuperate.
Peste 4,5 milioane de români au cel puţin un credit, iar peste 500 de mii au câte trei. Pentru aceată situaţie, vinovat este creditul cu buletinul, care a fost la mare modă în perioada 2006-2008.
Evenimentul Zilei descoperă noi aberaţii în sistemul sanitar: la Institutul Inimii din Cluj-Napoca există chirurgi care lucrează fără a fi angajaţi.
Condiţia unui medic hiperspecializat în România este descrisă de situaţia medicului Ioan Mureşan, în vârstă de 35 de ani, chirurg specializat în chirurgie cadio-vasculară pediatrică, având la activ 26 de ani de şcoală.
Vine la serviciu, la Institutul Inimii, dar încă nu a putut fi angajat pentru că toate posturile sunt blocate. "Singurul meu venit e cel realizat din gărzi: 600 de lei", spune medicul.