Revista presei centrale, 26 aprilie
Articole din Gândul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 26 Aprilie 2010, 07:27
"Sănătate pe riscul tău" - ne atrage atenţia Gândul, care a aflat de la Ministerul Sănătăţii că aproape 100 de spitale româneşti nu ar trece testul septic. Doar 15 - maxim 20 dintre cele 450 de spitale româneşti s-ar putea acredita, dacă procesul s-ar face conform normelor europene, spune Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Ca să treacă testul european, spitalele noastre ar trebui să investească sume uriaşe, pe care însă nu le au.
Subfinanţarea spitalelor româneşti este atât de accentuată, încât, din sumele alocate până la 85% se cheltuie cu salariile. Din ce rămâne abia se pot finanţa activităţile curente - plata utilităţilor, consumabilelor, medicamentelor. Nici nu poate fi vorba de investiţii majore. Probabil nimeni n-ar fi aflat de cazurile dramatice de la CF2 dacă numele uneia dintre tinere nu ar fi fost Amelia Antoniu, prim-solistă la Teatrul de Operetă "Ion Dacian".
Situaţia de la Spitalul CF 2 a fost provocată de lipsa de materiale sanitare şi dezinfectanţi, pe care pacienţii sunt nevoiţi să şi le procure singuri, a declarat reprezentanta sindicatului salariaţilor din unitate. Ea susţine că nici igienizarea de acum două săptămâni de la Spitalul CF 2 nu a fost efectuată în condiţii de legalitate.
"Spitalele mor împreună cu pacienţii lor. De pe Marte, Guvernul acuză sistemul" - titrează alarmant Jurnalul Naţional pe prima pagină. Două femei, de 35 şi 36 de ani, se află în comă la Spitalul CF 2, după intervenţii chirurgicale de rutină. Operaţia a fost perfectă, dar spitalul fiind bolnav, aproape că s-a supus fatalităţii. După fiecare tragedie petrecută într-un spital românesc, ne reamintim că sistemul abia mai respiră.
Spitalul Căilor Ferate este obişnuit cu anchetele. O cronică a îmbolnăvirilor recente din această unitate arată că, în septembrie anul trecut, două doctoriţe s-au îmbolnăvit grav, având "aceleaşi manifestări clinice, cu stare toxico-septică gravă".
Se spune că ancheta ar fi fost muşamalizată. Şi chiar aşa a fost, de vreme ce nu numai că nu s-a aflat exact rezultatul, dar nici remedierile ce se impuneau n-au fost făcute. Când intră într-un spital din România, orice pacient se roagă să încapă pe mâna unui medic bun şi cu conştiinţa la zi, dar şi ca spitalul să aibă medicamente, spirt, tifon...
Evenimentul zilei scrie despre abuzurile de la Spitalul CF 2 şi susţine că "aducerea pe criterii politice a directorului Constantin Tănase a fost un dezastru pentru spital: angajări clientelare, sporuri ilegale pentru conducere, amenajări de lux în propriile birouri.
Directorul, destituit ieri de ministrul Transporturilor, ar fi dat 300.000 de lei pe reamenajarea birourilor şefilor, în condiţiile în care spitalul n-avea penicilină pentru bolnavi. Cele două tinere femei au fost infectate cu un microb ce provine din fecale, microb prezent în sala de operaţie, ceea ce însemană că aceasta nu era igienizată corespunzător.
"Dezastru în sănătate" - titrează şi Adevărul, care anunţă că şi "bogaţii fug din România".
Prezentatoarea TV Dana Războiu a anunţat că pleacă din România „supărată şi revoltată“ de starea sistemului sanitar. Am nevoie de un sistem de sănătate mai bun pentru copii. Am dat statului român zeci dacă nu chiar sute de mii de euro prin impozite şi taxe şi nu beneficiez de condiţii minime de existenţă", a explicat ea motivul pentru care a luat decizia de a se muta în altă ţară. Copilul vedetei tv a suportat recent o intervenţie chirurgicală la inimă, însă la o clinică din Austria.
La solicitarea ziarului, un psiholog a explicat de ce din ce în ce mai mulţi români aleg să se trateze în străinătate: "Oamenii sunt mult mai informaţi şi au început să se teamă de spitalele din România. În străinătate se simt mult mai în siguranţă".