Revista presei centrale, 25 noiembrie
Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Adevărul, România liberă şi Gândul.
Articol de Costi Dumăscu, 25 Noiembrie 2010, 07:53
Cât cheltuie Compania de Autostrăzi pe avocaţi, primarii pe pregătirile de Crăciun şi televiziunile ca să aibă scandalul asigurat? - sunt subiecte în ziarele zilei, alături de ecouri la schimbările de la vârful Poliţiei Neamţ.
"Zmeii lui Şoric s-au făcut mieluşei" - titrează Evenimentul Zilei. Cu 10 zile în urmă, şefii de post din judeţul Neamţ ameninţau cu demisia dacă şeful lor ar fi fost destituit. Acum au uitat că l-ar fi susţinut; ei şi-au amintit brusc că au familii, copii şi că nu pot renunţa la funcţii.
Jurnalul Naţional: "40 de milioane de euro aruncaţi pe avocaţi". Atât a cheltuit în ultimii ani Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale cu casele de avocatură, pentru consiliere juridică.
Exproprierile de pe autostrada Braşov - Borş i-au adus unei avocate o primă de succes de 5 milioane de euro, de pildă.
Dar a condus cineva dintre noi pe autostrada Braşov - Borş? Compania plăteşte bani publici cu grămada pe asistenţă juridică - încheie Jurnalul Naţional - pentru drumuri pe hârtie.
Analiza cu care Adevărul îşi deschide astăzi ediţia se intitulează "Clasa mijlocie, cosită de criză". Micii întreprinzători, medicii şi profesorii ar trebui să formeze numita clasă de mijloc. La noi, aceştia intră însă în categoria săracilor.
Câţi dintre ei - întreabă Adevărul - au un venit de 1.500 de lei pe membru de familie, o casă decentă, un autoturism de clasă medie, computer şi îşi pot permite o vacanţă în străinătate? Iar criza - cu cortegiul ei de taxe, impozite, restrângeri şi concedieri - a redus şi mai mult numărul celor care puteau să se considere membri ai clasei de mijloc.
România liberă scrie astăzi despre "preţul morţii la televizor". Televiziunile comerciale pun la bătaie sume mari de bani pentru a convinge rudele vedetelor decedate sau diferiţi invitaţi puşi pe scandal să participe la show-uri în public.
Comentează subiectul, în România liberă, realizatori şi responsabili din televiziuni, analişti media. Ei vorbesc, printre altele, despre "interesul public" şi despre conceptul de "televiziune modernă".
Încheiem cu Gândulcare îşi deschide ediţia cu articolul "Primarii şi spiritul Crăciunului". Un edil de sector din Bucureşti cumpără pentru Sărbători doi reni 3D - maro, cu copite negre şi căciuli roşii - care să tragă sănii 2D, un îngeraş de doi metri şi un elf de vreo 10 kilograme. Prin alte părţi, însă, e criză mare.
La Miercurea Ciuc - mai scrie Gândul - funcţionarii primăriei cârpesc ghirlande, iar primarul Braşovului anunţă că nu mai aduce vedete să concerteze. "Mai bine cântăm noi - spune primarul - decât să dăm bani la alţii".