Revista presei centrale, 25 martie
Articole din Gândul, Adevărul, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 25 Martie 2010, 07:42
Gândul şi Adevărul publică, pe prima pagină lista de preţuri a Ministerului Sănătăţii.
Dacă proiectul de lege care prevede introducerea coplăţii serviciilor medicale va trece de Parlament, pacienţii vor plăti 5 lei când vor merge la medicul de familie, 10 la medicul specialist, 1 leu pentru o analiză de laborator şi între 100 şi 200 de lei pentru RMN.
600 de lei este suma maximă pe care un asigurat o va plăti într-un an şi, odată ce a ajuns la această sumă, va fi scutit de coplată pentru restul serviciilor medicale de care are nevoie.
Dacă proiectul va fi aprobat de Parlament, noile prevederi ar putea intra în vigoare începând cu 1 iulie anul acesta. Naşterea, în schimb, este gratuită.
La fel, chimioterapia tratamentul bolnavilor cronici înscrişi în programele naţionale de sănătate, urgenţele chirurgicale şi urgenţele medicale.
Tot din Gândul aflăm ce ne mai pregăteşte guvernul: "impozit pe bonurile de masă, tichetele cadou şi cele pentru combustibil".
Impozitul forfetar se menţine, însă numai pentru sectoarele economice predispuse evaziunii fiscale, precum industria hotelieră şi restaurantele, dar şi spectacolele, activităţile de creaţie artistică şi de gestionare a sălilor de spectacole.
Mai multe ziare scriu astăzi despre achiziţionarea de către armata română a unui lot de avioane de vânătoare F16 americane.
România Liberă titrează "Aviaţia militară trece de la aparatele sovietice la cele americane" şi scrie că, într-o primă etapă, 24 de avioane second-hand vor fi acordate gratuit de Statele Unite, dar pentru modernizarea şi echiparea lor completă, România va plăti 1,3 miliarde de dolari.
Ulterior, armata română intenţionează să mai achiziţioneze alte 24 de F-16 noi. Adevărul priveşte cu suspiciune această achiziţie şi titrează: "Afacerea F-16: americanii şi-au luat tainul", după care încearcă să demonstreze, citez: "cum s-a ocolit legea în acest caz: statul român a cumpărat fără licitaţie şi fără un program clar de compensare economică".
Potrivit legislaţiei române, orice import de armament trebuie însoţit de o clauză de compensare economică, prin care furnizorul armelor trebuie să cumpere sau să facă investiţii în România în valoare de cel puţin 80 la sută din valoarea contractului.
Dar autorităţile americane nu au promis niciodată aşa ceva, mizând pe faptul că e vorba de un acord între cele două guverne.
Primul avion din această generaţie a intrat în uz în 1984, astfel că avioanele oferite României sunt deja retrase de la zbor de Forţele Aeriene americane" - mai scrie Adevărul.
Jurnalul Naţional atrage atenţia asupra a ceea ce numeşte "Atentat la Postăvaru".
Primăria Braşov urmează să defrişeze aproximativ 40 de hectare de pădure pentru amenajarea unor pârtii de schi, dar şi a unui lac de acumulare necesar producerii zăpezii artificiale pentru practicarea sporturilor de iarnă.
Vor fi investiţi 25 de milioane de euro, dar nu s-a întocmit nici un studiu în ceea ce priveşte impactul asupra mediului, mai ales că în zonă există şi arii protejate.
Jurnalul Naţional susţine că în această afacere sunt implicate exclusiv persoane din partidul de guvernământ: ministrul Turismului, Elena Udrea, primarul PD-L al Braşovului, George Scripcaru, şi o firmă apropiată PD-L.
Pentru demararea proiectului, Udrea a aprobat o primă tranşă de 2,2 milioane de euro, din totalul de 25 de milioane de euro, sumă care a şi ajuns în conturile firmei cu princina - susţine ziarul.
În Evenimentul Zilei puteţi citi despre "ultima zi de viaţă a centrului „Gavroche”.
Insensibili la semnalele societăţii civile, dar şi la soarta celor câtorva zeci de copii-victime ale traficului de persoane găzduţi în centrul „Gavroche”, din Capitală, administratorii societăţii Bucur Obor promit că mâine vor evacua imobilul.
Asta, deşi procesul prin care ar urma ca mai-marii firmei bucureştene să fie declaraţi proprietari de drept ai imobilului nu s-a încheiat.
Era singurul centru din Capitală destinat asistenţei copiilor maltrataţi şi vânduţi traficanţilor de carne vie de propriii părinţi, în care statul a investit în ultimii şase ani sume considerabile pentru a-l ridica la standarde europene.