Revista presei centrale, 25 iulie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Mirela Ursachi, 25 Iulie 2012, 07:25
"Băsescu a descoperit valoarea boicotului" - scrie Adevărul şi adaugă: "PDL le-a cerut alegătorilor să nu participe la referendum, iar Traian Băsescu a adoptat şi el aceeaşi variantă pentru a provoca invalidarea votului". Ziarul dezvăluie stategia democrat-liberalilor de boicotare a scrutinului de duminică pentru demiterea şefului statului şi expune motivele invocate de PDL pentru acest demers, printre care derapajele USL-ului din ultimele săptămâni precum şi controversele privind organizarea referendumului.
În plus, Adevărul reaminteşte declaraţiile lui Traian Băsescu pe subiectul participării la vot, în ordine cronologică, şi menţionează că liderul PDL, Vasile Blaga, a explicat că atunci când Traian Băsescu spunea că doreşte ca lumea să participe la vot, nu era luată niciuna dintre măsurile USL, criticate de democrat-liberali. Cotidianul mai prezintă cauzele stategiei PDL-ului, precum şi reacţia USL-ului, care atrage atenţia că "gestul este anticonstituţional".
Şi Evenimentul Zilei abordează subiectul şi susţine că "boicotarea referendumului este o soluţie anti-fraudă eficientă". Publicaţia expune evenimentele din interiorul PDL până la decizia de ieri privind boicotarea scrutinului de la finele săptămânii, şi schiţează aşteptările democrat-liberalilor şi ale preşedintelui suspendat referitoare la validarea referendumului şi la eventuale măsuri ale USL, despre care Traian Băsescu a afirmat că, "prin diferite manevre social-liberalii ar putea frauda cu circa 10 la sută votul de duminică". De asemenea, Evenimentul Zilei precizează că Traian Băsescu se aşteapă şi la un plan B din partea USL-ului, şi anume "o a treia suspendare".
Schimbăm aria de interes cu România Liberă, care a stat de vorbă cu doi specialişti despre efectele caniculei asupra culturilor şi sintetizează: seceta va provoca anul acesta "pierderi de peste două miliarde de lei". Autorul articolului punctează care sunt ponderile pagubelor în funcţie de culturi şi adaugă că, potrivit specialiştilor, există şi beneficii, deoarece pentru viţa-de-vie va fi un an agricol bun.
În fine, "TVA de 9 la sută la alimentele de bază, din 2013" titrează Jurnalul Naţional şi spune că, în opinia patronatelor din domeniu, aplicarea măsurii va duce la reducerea evaziunii fiscale şi ieftinirea alimentelor cu 15 la sută. În paginile ziarului găsiţi amănunte despre intenţia Guvernului de a reduce TVA pentru produsele agro-alimentare, dar şi despre alte măsuri pentru sprijinirea agriculturii, cum ar fi despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă sau scăderea tarifului pentru apa folosită la irigaţii.