Revista presei centrale, 25 ianuarie
Articole din Gândul, Jurnalul Naţional, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 25 Ianuarie 2011, 07:36
"Parlamentarii au afaceri cu statul de 258 de milioane de euro" - titrează Gândulpe prima pagină.
Din punct de vedere al repartiţiei politice, afacerile merg aproape simetric cu repartizarea mandatelor: 24 de parlamentari sunt ai PDL, 20 de la PSD, 15 - PNL, 9 - UDMR, iar câte unul au conservatorii, progresiştii, independenţii şi Forumul Democrat al Germanilor din România. În listă figurează nume sonore, precum Elena Udrea, Sorina Plăcintă, Silviu Prigoană, Valeriu Tabără, Verestoy Attila, Dan Nica, Relu Fenechiu, Dan Voiculescu.
Însă, din punct de vedere al valorii contractelor nu aceştia sunt printre fruntaşi, ci unii parlamentari mai puţin cunoscuţi. Campion absolut este senatorul PDL Petru Başa, care are nu mai puţin de 617 contracte încheiate în ultimii doi ani cu instituţii ale statului, aproape toate fiind obţinute prin încredinţare directă.
"Băsescu - huiduit şi fluierat de Ziua Unirii" - titrează Jurnalul Naţional, care remarcă faptul că băile de mulţime de altădată ale preşedintelui sunt doar o amintire.
"Marea dezbinare de la Mica Unire" - este titlul din Adevărul, care scrie, citez: "mii de oameni au scandat „Hoţii“, „Ruşine“ şi l-au numit pe şeful statului „vânzător de ţară“, în timpul discursului susţinut de acesta în Piaţa Unirii. Opoziţia a fost acuzată că a adus la Iaşi sute de agitatori anti-Băsescu".
Gândul susţine că ştie "Cine l-a huiduit şi cine l-a aplaudat pe Traian Băsescu". Citez: "La Focşani, şeful statului a fost întâmpinat cu pâine şi sare de oficialităţile locale şi cu huiduieli din partea unor reprezentanţi ai militarilor în rezervă. La Iaşi, în momentul în care preşedintele a sosit în Piaţa Unirii, s-au auzit huiduielile care au acoperit imnul naţional şi onorul prezentat de gardă. Huiduielile au continuat, chiar şi atunci când s-au depus coroane de flori. De acelaşi tratament au avut parte miniştrii Elena Udrea şi Teodor Baconschi."
O cifră care nu lipseşte din niciun ziar apărut astăzi: "peste şase mii de pensionari militari au dat statul în judecată, numai în Bucureşti, riscând să blocheze practic activitatea instanţelor. Între timp, guvernul a anunţat că amână recalcularea până la sfârşitul anului.
În context, strategia guvernului privind recalcularea pensiilor militare a stârnit nemulţumiri şi în rândul partenerilor din coaliţie - aflăm din Gândul, care citează declaraţia liderului grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian: " Nu e ok să te faci tot timpul de râs cu astfel de lucruri. Dacă nu ştii care vor fi rezultatele, nu porneşti procesul" - am încheiat citatul.
"Un milion de falşi pacienţi în Capitală" - titrează Adevărul, pe prima pagină. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări, Lucian Duţă, i-a acuzat pe medicii de familie că fac bani declarând mai mulţi asiguraţi decât sunt în realitate.
Conform datelor înregistrate în Sistemul Informatic al CNAS, medicii de familie din Capitală au declarat 2,5 milioane de pacienţi, faţă de 1,6 milioane, câţi sunt în realitate. De asemenea, s-a constatat că există medici care au dat reţete compensate fictive, de care n-au beneficiat cei pe numele şi CNP-ul cărora fuseseră eliberate.
Evenimentul Zilei pune sub lupă "reforma lui Igaş" şi ajunge la concluzia, citez, că "poliţiştii pleacă, miliţienii rămân" şi explică: "lipsa de experienţă şi indisciplina sunt principalele criterii care vor sta la baza disponibilizării, în aprilie, a nu mai puţin de 10.000 de funcţionari publici cu statut special (printre care poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi şi pompieri) din Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Aşa prevede proiectul de lege care reglementează această "măsură de criză", semnat de ministrul Traian Igaş şi contestat de principalele sindicate din Interne."