Revista presei centrale, 24 martie
Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Gândul şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 24 Martie 2010, 08:29
În lipsa unui subiect politic major, ziarele de astăzi scriu despre... copii. Copii cărora le pasă de cei de vârsta lor, dar cu mai puţin noroc sau copii abuzaţi care riscă să ajungă în stradă.
"Copii salvaţi de copii" - este titlul de deschidere în România Liberă de astăzi. Sute de elevi din Bucureşti s-au implicat în ultimii ani în strângerea de fonduri pentru colegi de-ai lor care aveau nevoie de intervenţii chirurgicale foarte scumpe. Ceea ce impresionează în articolul din România Liberă este modul matur în care copiii aştia gândesc. "Oricând poţi avea tu o problemă şi atunci ai nevoie de sprijinul celor din jur; de-asta e bine să fim solidari" - zice liderul elevilor din Bucureşti.
Nu acelaşi noroc îl au alţi copii, victimele traficului de persoane - subiect comun în Adevărul şi Evenimentul Zilei. "Salvaţi de la traficanţi şi abandonaţi de stat" - titrează Adevărul. Singurul centru din ţară pentru minorii care au fost victime ale reţelelor de carne vie în străinătate va fi evacuat poimâine, din cauza retrocedării clădirii din Capitală, unde este găzduit. "Copiii abuzaţi, victime ale războiului imobiliar" - acuză Evenimentul Zilei, care scrie că imobilul în care funcţionează centrul Gavroche este revendicat de o societate comercială în baza unui document de mână, de prin anii '80, destul de neclar.
Alte subiecte în presa zilei. Gândul scrie despre cele mai întâlnite metode prin care băncile îşi "păcălesc" clienţii. Protecţia Consumatorilor a dat cu amenzi în 8 dintre cele 13 bănci pe care le-a verificat în toată ţara. Clauzele din contracte nu tocmai favorabile clienţilor sunt scrise mai mereu cu litere minuscule (bancherii îi obligă astfel pe clienţi să vină cu lupa la ghişee - comentează cu umor Gândul), dar asta nu este singura ghiduşie la care apelează onorabilii.
Întrebarea zilei, în România Liberă, este : "De ce la Metrou până şi dactilografa are spor de muncă în subteran?". "Spor de subteran la etajul 9" - este titlul articolului. La Metrorex, telefonist, şofer, director, curier, bibliotecar, dactilografă, contabil, casieră - toţi au spor de subteran pentru că, zice România Liberă, "îşi sacrifică viaţa pentru bucureşteni".
Încheiem cu Jurnalul Naţional care realizează astăzi două pagini emoţionante despre Mile Cărpenişan - un jurnalist în slujba adevărului, care a murit cu mult înainte de a termina ce avea de spus. A transmis din infernul de la Bagdad, ca şi din apele revărsate în Banat. Mile a transmis, în stilul lui inconfundabil, drama oamenilor amărâţi. În urma lui au rămas liniştea şi un gol mare în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut.