Revista presei centrale, 24 mai
Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Gândul şi Ziarul Financiar.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Mai 2010, 07:57
Jurnaliştii de la Adevărul i-au intervievat pe liderii de sindicat, care se pregătesc de grevă.
"Pe 31 mai, profesorii protestează cu acte-n regulă.
"Sindicatele din sănătate, funcţionarii publici, Metrorexul, RATB-ul şi Taromul o fac din solidaritate. Proteste de lunea viitoare vor paraliza în special Capitala".
Tot Adevărul semnalează afacerile şefului Administraţiei Parcurilor din Capitală, Radu Popa.
Curtea de Conturi a sesizat DNA şi a cerut suspendarea lui din funcţie, ca urmare a unui control asupra contractelor încheiate de acesta.
Una dintre afacerile relevante pentru modul în care au fost cheltuiţi banii în mandatul lui Popa se referă la semănarea de gazon în Parcul Herăstrău şi la Ştrandul Dâmboviţa, în valoare de 53.000 de euro, în plină iarnă: recepţia lucrărilor a fost făcută pe 22 şi 23 decembrie 2009.
În ţară, "primarii fluieră a pagubă cu bugetele goale. Fiscul a scos la licitaţie autobuzele din Iaşi şi Târgovişte", scrie Gândul, care anunţă falimentul administraţiei locale: 75 la sută din primării nu-şi pot plăti datoriile.
În schimb, "Pe şantierele patriei se lucrează ca să nu se stea" - ne spune Evenimentul Zilei.
La mai multe drumuri şi autostrăzi din ţară, lucrările - unele peste termenul de predare - se desfăşoară greoi sau sunt chiar îngheţate.
Plăţi noi nu s-au făcut în 2010. Din lipsă de fonduri, lucrările au fost sistate pe majoritatea drumurilor naţionale. Traba merge greu, tot din lipsa banilor, şi pe autostrăzile Bucureşti - Ploieşti sau Bechtel, iar centura Capitalei se lărgeşte cu mare greutate.
În căutarea de venituri, bancherii au ajuns să taxeze şi alimentarea conturilor - scrie Ziarul Financiar.
Listele de comisioane ale băncilor devin tot mai stufoase: inclusiv depunerea de numerar în contul curent sau primirea unor sume prin virament ajung să fie taxate.
În multe cazuri, în aceasta categorie se încadrează şi plata salariilor pe card de către angajator, astfel ca salariaţii ajung să plătească o taxă de cât ori le sunt virate salariile pe card.
În timp ce poporul se zbate să supravieţuiască, la Senat - "trai neneacă, pe banii statului" - titrează Jurnalul Naţional, care scrie că ne costă nu mai puţin de 1,1 milioane de euro doar cazarea a 56 de senatori la hotel pentru zece luni.
Pentru ceilalţi 21 de senatori, cazaţi la alte hoteluri, alţi bani, altă distracţie! În aceste hoteluri, nu toţi au doar o singură cameră, ci şi apartamente cu două sau chiar trei camere, în funcţie şi de opţiunea senatorului, dar şi de disponibilitatea hotelului.
Ei beneficiază, desigur, şi de alte facilităţii tot pe banii contribuabililor: mic dejun, garaj subteran, servicii de spălătorie, acces la piscină, solarium, saună sau fitness.
În editorialul semnat în Jurnalul Naţional, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu, face apel la "trezirea din iluzie" şi scrie: "Lucrurile nu-s deloc uşor de îndreptat. Iar calea e numai una: într-o primă etapă, să fie grăbite şi desăvârşite restructurările. Vom avea nevoie, timp de câţiva ani buni de aici înainte, de un ritm mare al creşterii economice. Un PIB cu 5%-6% mai mare, an de an.
"Dar, un PIB cu o structură nouă, care să exprime competitivitate, profit, orientare spre piaţă. Dacă vrem să ajungem la o creştere economică sănătoasă, va fi nevoie să plecăm de la infrastructură: să facem drumuri, să modernizăm transporturile, să dezvoltăm investiţiile.
"Şi, totodată, să ne îngrijim de "suprastructură": să facem din iniţiativă, din creativitate, din competenţă un avantaj competitiv. Fiindcă avantajul comparativ ni l-a dat Dumnezeu: o ţară cu o populaţie relativ numeroasă, o piaţă în extensiune, o poftă de consum explicabilă după atâţia ani de privaţiuni.
"Aşa că, acum, problema numărul unu e performanţa. Un lucru e cert: numai dezlegarea câinilor concurenţei îi va învăţa minte. Fiindcă numai concurenţa corectă îi va alunga din piaţă pe leneşi, pe incompetenţi şi pe extravaganţi", încheie Adrian Vasilescu.